Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Yuvarlakçay Geçilmez

Santral için Ağaç Kesimi İddiası Yuvarlakçay'ı Ayağa Kaldırdı

Köyceğiz’in cennetlerinden Yuvarlakçay Çayı’na kurulacak santral için bölgede yüzlerce ağaç kesildiği iddia edildi. Kaymakam, ağaçların santral için değil orman yangınlarına karşı seyreltme için kesildiğini açıkladı.

Radikal Gazetesi
Santral için Ağaç Kesimi İddiası Yuvarlakçay'ı Ayağa Kaldırdı

Köyceğiz’in cennetlerinden Yuvarlakçay Çayı’na kurulacak santral için bölgede yüzlerce ağaç kesildiği iddia edildi. Kaymakam, ağaçların santral için değil orman yangınlarına karşı seyreltme için kesildiğini açıkladı.

Yuvarlakçay, Muğla’nın Beyobası beldesi yakınında Pınarköy köyünden doğuyor. Köyceğiz Gölü’ne dökülüyor. Bu çayın üzerine Beyobası Hidroelektrik Santralı (HES) kurulmak isteniyor. Santralın yol genişletme çalışması için ağaçlar kesildi. Köylüler kesilen ağaç sayısının yüzlerce olduğunu söylüyor. Bölgede tek sıkıntı bu da değil. Yuvarlakçay’ın serin suları üzerine kurulu dört restoranın sahipleri santraldan sonra burada su kalmayacağını, yılda 60 bini yabancı 200 bin kişiyi ağırlayan tesislerin kapanacağını iddia ediyor.

Süreç ise işliyor: Akfen Holding’e bağlı Beyobası Enerji Üretimi A.Ş., Yuvarlakçay’a kuracağı HES için, EPDK’dan 48 yıl iki ay üretim izni aldı. HES ve yardımcı tesislerin kurulabilmesi için gerekli taşınmaz malların kamulaştırılması tamamlanarak köylülerin kamulaştırma bedelleri bankalara yatırıldı.

‘Yuvarlakçay’da binlerce ağacın kesileceği ve arazilerin sulanamayacağını’ iddia eden köylüler ve restoran sahipleri ise yürütmeyi durdurma talebiyle Danıştay’a dava açtı. Dava sürerken bölgede santral yolu için ğaç kesimi yapıldığı iddiası restoran sahipleri, köylüler ve çevrecileri çileden çıkardı.

‘Yeşilvadi Restoran’ın sahibi Cemal Sıkkın ‘sıkıntılı’:  “Bölgemizde bunun örnekleri mevcut. Bir şey yapılırken diğerleri bozulmamalı. Burası Özel Çevre Koruma alanı içerisinde, son derece hassas bir bölge. Santral için saniyede akan 3 bin 500 litre suyun alınıp geriye saniyede 400 litre akan su bırakılacak. Buradaki hava sıcaklığı süratli ve bol  su nedeniyle normalin 6-7 derece daha altında olur. Ağustosta akşam üzeri üşürsünüz. Su azalınca sıcaklık artacak. Müşteri de gelmez olacak. Santralın kamu yararına olduğu söyleniyor. Bizim yaptığımız iş de kamu yararı. Buraya 60 bini yabancı 200 bin turist geliyor. Devlet buraya gelip, burayı hiç görmeden sadece bir kişiye tahsis ediyor.”

Köyceğiz Kaymakamı Halil Çomaktekin ise “Ağaç kesimi haberini alır almaz inceleme başlattım. Aldığım bilgilere göre, Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü orada orman yangınlarına karşı seyreltme çalışması yapmaya başlamış. Söylenilenlere göre, şirket henüz santral yapımı için izinleri tamamlamamış. Bu nedenle de orada bir işlem yapabileceklerini sanmıyorum” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/santral-icin-agac-kesimi-iddiasi-yuvarlakcayi-ayaga-kaldirdi_74404.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!