Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sarıyerliler İsyanda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Sarıyer’de mülkiyeti ilçe belediyesine ait olan 650 bin metrekare araziyi satma kararı, Sarıyerlileri ayaklandırdı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer’in tepelerindeki mahallelerin 80 yıl önce kurulduğunu anımsatarak, “İBB, Sarıyer Belediyesi ve Sarıyerlilerin bilgisi olmadan herhangi bir kararın

Cumhuriyet Gazetesi
Sarıyerliler İsyanda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Sarıyer’de mülkiyeti ilçe belediyesine ait olan 650 bin metrekare araziyi satma kararı, Sarıyerlileri ayaklandırdı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer’in tepelerindeki mahallelerin 80 yıl önce kurulduğunu anımsatarak, “İBB, Sarıyer Belediyesi ve Sarıyerlilerin bilgisi olmadan herhangi bir kararın altına imza atmamalıdır” dedi.

İBB Meclisi Hukuk Komisyonu ile Mesken ve Gecekondu Komisyonları’nca hazırlanan Sarıyer’in Derbent, Pınar ve Fatih Sultan Mehmet mahallelerindeki taşınmazların satışına ilişkin rapor geçen cuma günü İBB Meclisi’nde görüşmeye açıldı. Raporlara göre, Pınar Mahallesi’ndeki 300 bin, Derbent Mahallesi’ndeki 100 bin ve Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’ndeki 250 bin metrekare arazinin satış ya da takas usulüyle devri istendi. İşlemler için İBB Başkanı Kadir Topbaş’a yetki verilmesi öngörülen rapora göre, satılan araziler “konut, ilköğretim, kreş, rekreasyon ve ticaret alanı” olarak kullanılabilecek.

Satışa çıkarılan mahallelerde yaşayanlar ise İBB Meclisi’ndeki görüşmelere katılmak için belediye başkanlığına geldi. Saraçhane’deki belediye başkanlığı önünde bir süre protesto gösterisi yapan yurttaşlar içeri alınmayınca, güvenlik görevlileri ile aralarında arbede yaşandı. Sarıyerliler, CHP’li meclis üyelerinin araya girmesinin ardından meclis oturumuna temsilci gönderdiler.

Rapor yeniden görüşülmek üzere ilgili komisyona gönderildi. İBB’nin satışa ilişkin çalışmalarının ardından ilçedeki 10 dernek hukuki mücadele başlatmak için örgütlendi. Konuya ilişkin gazetemize değerlendirmede bulunan Şükrü Genç, satış kararının ardından arazilerine sahip çıkanların “öz Sarıyerliler” olduğunu vurgulayarak, “Bu mahallelerimiz neredeyse 80 yıllık. Dolayısıyla bu bölgeler artık burada yaşayan insanlarındır” dedi. İBB’ye ortak çalışma çağrısında da bulunan Genç, “Bu bölgelerdeki konutların daha sağlıklı hale getirilmesi şart. Ancak, bu yapılırken insanların varlığı da gözönünde bulundurulmalı” dedi.

‘Yerinde dönüşüm yapılmalı’

Pınar Mahallesi Muhtarı Ayhan Yılmaz, mahalle sakinlerinin evlerinin yıkılması korkusundan bıktıklarını belirterek, “Burada yaşayan herkes daha sağlıklı konutlar istiyor. Ancak, bu insanlara ‘buradan çıkın’ denirse, kimse gitmez. Bir dönüşüm yapılacaksa bu yerinde dönüşüm olmalıdır. Daha önce vaat edildiği gibi herkesin tapuları verilsin, sonra parsel değerleri üzerinden konutlar dönüştürülsün” dedi. Mahalleliye metrekaresi bin liradan yeni konutlar sunulmasının mantıklı olmadığını söyleyen muhtar Yılmaz, “Fakir insanlara 120 ay borçlanın denilemez” dedi.

‘Rantı yüksek bir bölge’

Fatih Sultan Mehmet Mahallesi Muhtarı Osman Karaçam ise bölgenin rantı yüksek bir yer olduğuna dikkat çekti. Karaçam, “Bazı evler, yolun arazi üzerinden geçeceği gerekçesiyle yıkıldı. O insanlara uzun vadede ödersiniz diye ev verdiler. Bu insanlar borçlarını ödeyemiyor. Bize 5 yılda bir ‘size tapu vereceğiz’ dediler. Şimdi alınan satış kararı bize söylenenlerin samimiyetsiz olduğunu gösteriyor. Tapu tahsis belgesi olanların bile tahsisleri iptal edildi” dedi. Derbent Muhtarı Metin Ateş ise bölge halkının huzursuz olduğunu ve tapu beklediğini belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sariyerliler-isyanda_75890.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!