Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Saros Körfezi’nde Tehlike Büyük

Saros Körfezi’nde yapımı devam eden FSRU limanında oluşabilecek LNG gemisi patlaması atom bombası etkisi yaratacak. Bölgedeki fay hattı da riski artırıyor.

yapi.com.tr
Saros Körfezi’nde Tehlike Büyük

Edirne’nin Saros Körfezi’nde en bakir kalmış kıyılarından Sazlıdere’de Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) doğalgaz limanı yapıyor. Tamamlandığında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) gemileri limana yanaşacak. Gemiler BOTAŞ’ın yaptığı Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) limanına gaz boşaltımı yapacak. Liman inşası başladığından beri çevre örgütlerinin tepkisi sürüyor.

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre; liman inşaatının sekiz büyüklüğünde deprem üretme potansiyelindeki Ganos fay hattının yedi kilometre yakınında olduğunu belirten Saros Gönüllüleri Dayanışması sözcüsü Mürşide Çoban, “Olası bir tanker sızıntısında yakıt suya döküldüğü yerde hızla donacak ve buharlaşacak. Gaz bulutu halinde çevreye yayılıp ateş alması durumunda bölgede yangın çıkacak ve körfeze kıyı ormanlara sıçrayacak.” dedi. Çevre örgütleri liman inşası sırasında ortaya çıkan balçık ve kullanılan ekipman yağlarının denizi kirlettiğini, tabandaki bitkileri öldürdüğünü belirtiyor.

Telafi olmaz
Saros Gönüllüleri Dayanışması sözcüsü Çoban, sızacak yakıtın durgun ve sığ bir körfezden arındırılmasının mümkün olmayacağını belirterek endişelerini şöyle dile getirdi: “Kaza tüm Trakya bölgesi etkileyecek. Telafisi mümkün olmayan zarara yol açacak. Ormanlık alana 10 binden fazla ağaç keserek 17 kilometre kara boru hattı döşendi. Gazın oluşturacağı muhtemel risk boru hattının geçtiği arazi ve ormanı da etkileyecektir.”

Hiroşima’nın üç katı
Japonya’da Hiroşima’ya atılan ve İkinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren atom bombası 18 bin ton patlayıcıya eşdeğer güçteydi. Çoban, Saros Limanı’nda oluşabilecek LNG patlamasının ise yaklaşık 55 bin ton patlayıcı etkisi yaratacağını belirtti. Bu, Saros’ta, Hiroşima’da yıkıma neden olan atom bombasının üç katından fazla etkiye sahip olacağını gösteriyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/saros-korfezinde-tehlike-buyuk_190411.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!