Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Savaş Teknesi Kybele, Marsilya Yolcusu

Tarih kitaplarında gördüğümüz antik çağ gemilerinin benzeri, 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği tarafından ‘İzmir-Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi’ kapsamında yaptırıldı. ‘Kybele' adı verilen gemi için İzmir'in Foça İlçesi'nde sembolik uğurlama töreni yapıldı.

Radikal Gazetesi
Savaş Teknesi Kybele, Marsilya Yolcusu

Tarih kitaplarında gördüğümüz antik çağ gemilerinin benzeri, 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği tarafından ‘İzmir-Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi’ kapsamında yaptırıldı. ‘Kybele' adı verilen gemi için İzmir'in Foça İlçesi'nde sembolik uğurlama töreni yapıldı.

Tarihe ışık tutacak ‘İzmir-Foça-Marsiyla Tarihe Yolculuk Projesi’ için arkeolojik verilere dayanarak Arkas ana sponsorluğunda yeniden inşa edilen antik çağ gemisi Kybele için Foça'da sembolik uğurlama töreni yapıldı. 19 metre boyunda, 4.5 metre enindeki gemi yarın yaklaşık 10 gün sürecek ikmal için Urla'ya geçecek. Burada ikmalini tamamladıktan sonra, hava şartlarının da uygun olmasıyla Marsilya'ya doğru Çeşme'den demir alacak. 20 kürekçiyle, bin 700 deniz mili giderek, Fransa'da Türk Yılı'nın başlangıç tarihi olan 1 Temmuz'da Marsilya'da olması hedefleniyor.

Yeni plajda gerçekleştirilen törene İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Foça Kaymakamı Kamil Köten, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, CHP İzmir Milletvekilleri, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie, 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erkut, Arkas Holding Başkanı Lucien Arkas ve projeye emek verenler katıldı. Törende konuşan Osman Erkut, geminin yaklaşık bin 700 deniz mili giderek, Marsilya'ya ulaşacağını daha sonra Avrupa su yolundan tekrar Foça'ya döneceğini söyledi. İnşa edilen geminin savaş gemisi olduğunu belirten Erkut, bu gemiyi tarihte Foçalılar'ın göç ederken kullandıklarını anlattı. Geminin 80 metrelik yelkeni bulunduğunu bildiren Osman Erkut, kürek çekmenin çok zor olduğunu, daha çok yelkenden yararlanacaklarını vurguladı. Modern bir teknenin de kendilerine yol boyunca seyahatin güvenliği için eşlik edeceğine dikkat çeken Erkut, gemiye inanılmaz ilgi olduğunu, 1 Temmuz'da Marsilya'ya ulaşmayı hedeflediklerini, bu kentte de çok sıcak bir karşılama hazırlandığını söyledi. Erkut, Fransızlar'a da ilgisinden dolayı teşekkür etti.

Geminin yapımının 1.5 yıl sürdüğünü kaydeden Erkut, “Bir bir hayal değil. Bilimsel bir proje. Bilimsel projeler bilimsel eksikliklerden ortaya çıkar. En büyük gücümüz, desteğimiz hayallerimiz ve heyecanlarımız. Günümüzden 2 bin 600 yıl önceki denizcilik, navigasyon, yelken, kürek her türlü bilgiyi sınamanın, bilmenin, anlamanın tek yolu böyle bir tekne yapıp, uzak yolla seyahata çıkmak” dedi. Gemide banyo, tuvalet olmadığını, uğradıkları marinalarda duş ihtiyacını karşılayacaklarını belirten Erkut, “Gemide, tuvalet vazifesini kova görüyor. Tekne şartlarında yaşayanlar anlar. Kova en temiz yol” dedi.

Mare Nostrum (Bizim Deniz)

Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie, Homeros'un Odysseia Destanı'nda sözünü ettiği Ulyse'in 20 kürekli gemisi Kybele'nin Akdeniz'i boydan boya geçmek ve Fransa'daki Türk Yılı'nın açılış tarihi 1 Temmuz'da Marsilya'ya ulaşmak için sabırsızlandığını belirterek, “Türk Yılı için Fransa'ya bu gemiden daha güzel ne gönderilebilirdi? Türkiye ile Fransa'yı birleştiren tarihi ve canlı bağları bu gemiden daha güzel ne simgeleyebilirdi? Türkiye ile Fransa, 1 Temmuz 2009 ile 31 Mart 2010 tarihleri arasında buluşuyorlar. 400'den fazla kültürel, ekonomik ve sosyal etkinlik Türkiye'nin Fransa'da çok az tanınan ve çoğunlukla yanlış klişelere indirgenen hareketliliğinin, gençliğinin ve modernizminin keşfedilmesini sağlayacak” dedi. Büyükelçi Emie, doğu Yunan şehirlerinde çok sevilen bir tanrıça olan Kybele'nin adını taşıdığına işaret ederek, “O Akdeniz'in paylaştığı büyük medeniyetlerin ortak mirasının bir simgesi. Büyük ekonomik, çevresel, altyapısal ve akademik projelerle beslenen yeni bir işbirliği dinamiği olan Akdeniz için birlik vasıtasıyla bugünkü ortak hedefimiz ‘mare nostrum' etrafında bizleri biraraya getirenin bir simgesi” diye konuştu.

Türk yılı kilit anda yapılıyor

Türkiye'nin AB müzakerelerine de değinen Büyükelçi Emie, şöyle dedi:

“AB arasındaki Türkiye ile müzakerelerde iki yeni başlığın açılmasıyla başarılı olmuş ve halihazırda devam eden Avrupa'ya uyum sürecinin Fransa tarafından desteklendiğini kanıtlamış olan Fransa'nın AB dönem başkanlığının bitişinden birkaç sonra düzenlenecek Türk Yılı, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde kilit bir anda gerçekleşecek. Ülkelerimiz arasında en üst düzeyde mevcut diyalog, hiçbir zaman geçtiğimiz aylardaki kadar yoğun olmamıştı. Fransa ile Türkiye, Gürcistan krizi esnasında Gazze konusunda, G20 konusunda hususunda sıkı bir işbirliği gerçekleştirdiler. Uluslar arası toplumun ve NATO'nun önceliklerinden biri olan Afganistan konusunda da işbirliğine devam edecekler.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/savas-teknesi-kybele-marsilya-yolcusu_68698.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!