Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Seçim 28 Sektörü Olumsuz, 7 Sektörü Olumlu Etkiledi

Türkiye’deki seçim hazırlıkları, 7 sektörü çok olumlu etkiledi. Seçimlerin yapılıp yapılmayacağına ilişkin endişe ve tartışmalar, başta otomotiv, inşa

Ticaret Gazetesi



ürkiye’deki seçim hazırlıkları, 7 sektörü çok olumlu etkiledi. Seçimlerin yapılıp yapılmayacağına ilişkin endişe ve tartışmalar, başta otomotiv, inşaat, iş makineleri olmak üzere 28 sektörde işleri adeta bıçak gibi keserken, kağıt, matbaa, kırtasiye, restoran ve reklam- tanıtım sektörlerinde işler açıldı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından gerçekleştirilen “Seçimin etkileri” araştırması, “Siyasette yaşanan belirsizliğin, ekonomide durgunluğun koruduğunu”ortaya koydu.

Ankara Ticaret Odası ATO tarafından 35 sektörde yapılan araştırma sonucunda okulların açılması ve siyasilerin seçime yönelik hazırlıklarının 7 sektörde işleri açtığı, bu sektörde faaliyet gösterenlerin yüzünün güldüğünü gösteriyor.

Buna karşılık tam 28 sektör ve alt sektör ise belirsizlikten, seçimlerden ve en önemlisi seçimlerin yapılıp yapılmayacağına dair belirsizlikten olumsuz yönde etkilendi.

Açıklamada, 3 Kasım 2002 tarihine 30 gün kalmasına karşın, seçimin yapılıp yapılmayacak olması tartışmaları, krizin etkisindeki sektörleri olumsuz etkiledi.

Ankara Ticaret Odası ATO’nun son araştırmasında, şu tesbitlere yer verildi:

“Otomobil sektöründe alımlar ertelenirken, ikinci el satışlar da durma noktasına geldi. Emlak sektöründe kiracılar evlerden çıkmazken, ev sahipleri boş evlerine kiracı bulamıyorlar. Bu durumdan nakliyecilik sektörü de olumsuz etkileniyor.

İnşaat sektöründe yapımlar da satışlar da donuk. Kriz nedeniyle gelir seviyesi düşen ve önünü göremeyen aileler, çocuklarını özel okullar yerine, devlet okullarına kaydırdı. Mevsimsel canlanma beklenen kuyumculuk, beyaz eşya ve mobilyacılık sektörlerinde alımlar ve satışlar geçen yılın aynı dönemini aratır hale geldi.

Belirsizlikten sağlık hizmetleri de nasibini aldı. Vatandaşların, sağlık sorunlarını kendi başlarına çözme ya da erteleme eğilimleri artınca, sağlık sektöründe de daralma yaşanır oldu.

Bankalar, ertelenen alışverişler nedeniyle, tüketici kredisi verecek müşteri bulamaz oldu.

Okul önlüğü ve forma satışları bile eski yılları aratıyor. Mevsimsel canlanma beklentisi içinde hazır giyim sektörü de hayal kırıklığı yaşıyor.”

SİNAN AYGÜN: “ALTINDA KALIRIZ”

Geniş kapsamlı bu araştırmayı değerlendiren ATO Başkanı Sinan Aygün, “Seçimlerin ertelenmesi durumunda, ekonominin bu içinde yaşadığımız durgunluğun altında kalacağını” söyledi.

Aygün, “Türkiye’de seçim dönemlerinde üretim ve tüketimin artış eğilimini gösterdiğine işaret eden Aygün, “Siyasi istikrarsızlık ve seçim tarihi üretim ve tüketimin kimyasını bozdu. Türkiye’nin ekonomik, sosyal siyasi açıdan istikrara kavuşması için 3 Kasım seçimleri önemli bir adım olacak. Seçimler ertelenirse, hepimiz durgunluğun altında kalırız”dedi.

TİCARET muhabirinin ATO araştırmasından belirlemelerine göre, “İnşaat malzemeleri, iş makineleri, sigortacılık, otomotiv, bilgisayar, hazır giyim, ayakkabı ve deri, nakliye, sağlık hizmetleri, telekomünikasyon, optik ev aletleri, emlak, nalburiye, kimyevi madde, oto kiralama, tuhafiye, cam, kuru temizleme, eğlence, oto yedek parça, oto lastik özel eğitim kurumları ve mefruşat sektörlerinde işler bıçak gibi kesilirken, kağıtçılık, matbaacılık, kırtasiye, lokantacılık, reklam-tanıtım, akaryakıt, servis- dağıtım ve konaklama sektörlerinde ise işler hareketlenmiş durumda.

http://www.yapi.com.tr/haberler/secim-28-sektoru-olumsuz-7-sektoru-olumlu-etkiledi_1955.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!