Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Seçim Öncesi Sayıştay Darbesi

Sayıştay denetçileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yasaya aykırı biçimde kent genelinde köprü, alt ve üçgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım onarım ve boyanması işini arttırarak kamunun zarara uğratıldığını vurguladı. Sayıştay, Kadir Topbaş yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelindeki köprü, alt ve üstgeçitler ile

Cumhuriyet Gazetesi
Seçim Öncesi Sayıştay Darbesi

Sayıştay denetçileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yasaya aykırı biçimde kent genelinde köprü, alt ve üçgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım onarım ve boyanması işini arttırarak kamunun zarara uğratıldığını vurguladı.

Sayıştay, Kadir Topbaş yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelindeki köprü, alt ve üstgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım, onarım, yapım ve boyanması işinde 11 milyon 547 bin 841 TL’lik "kamu zararı" saptadı. Belediyenin sözleşmeye esas proje kapsamında olmayan işlerinin Kamu İhale Sözleşmeleri Yasası hükümlerine aykırı biçimde arttırıldığı vurgulandı.

Sayıştay denetçileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ihalelerindeki ödeme emirleri ve belgelerini inceledi. Yapılan çalışma sonunda, İstanbul genelindeki köprü, alt ve üstgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım, onarım, yapım ve boyanması işinde "iş artışı için gereken şartları taşımadığı halde iş artışına gidildiği, bazı iş kalemlerine revize birim fiyat uygulanmadığı"nın tespit edildiği vurgulandı.

8 kez iş arttırıldı

Kamu İhale Sözleşmeleri Yasası’nı anımsatan Sayıştay, belediyeden açıklama isterken zarara ilişkin şu belirlemeleri yaptı:

"İstanbul genelindeki köprü alt ve üstgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım, onarım, yapım ve boyanması işi 23 Aralık 2004 tarihinde 47 milyon 921 bin 369 YTL bedelle İSTON AŞ’ye ihale edilmiştir. Söz konusu işle ilgili olarak 2007 yılı sonuna kadar 8 defa iş artışına gidilmiş ve mukayeseli keşifte işin toplam bedeli 57 milyon 487 bin 252 TL’ye ulaşarak yüzde 20’ye yakın oranda iş artışı olmuştur. Ancak artışa konu iş kalemleri incelendiğinde, tüz solüsyonu (1.5 milyon TL), kon konveyörü (2 milyon 487 TL), panel tel çit yapımı (1 milyon 320 bin TL), fiziki engel yapımı (945 bin TL) , gibi köprü, alt ve üstgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım, onarım, yapım ve boyanması işleri ile ilgisi bulunmayan ve sözleşmeye esas proje kapsamında olmayan işler dahil edilerek yasa hükmüne aykırı iş artışı yapılmıştır. Bu itibarla İstanbul genelindeki köprü alt ve üstgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım, onarım, yapım ve boyanması işinde şartları oluşmadığı halde iş artışına gidilmesi neticesinde 11 milyon 287 bin 742 YTL kamu zararına sebebiyet verilmesinin izahı..."

Yapılan incelemede, iş kalemi miktarının da değiştiği belirlendi. İş kalemlerindeki artış miktarının sözleşmede yer alan miktarların yüzde 20’sini ve artış tutarının sözleşme bedelinin yüzde 1’ini geçtiği halde revize birim fiyatı uygulanmadığına işaret eden Sayıştay, "Oysa sözleşme hükümlerine göre yüzde 20’den fazla artan miktarlara revize birim fiyatın uygulanması gerekmektedir. Bu itibarla bakım onarım işinde yer alan bazı iş kalemlerine revize birim fiyat uygulanmaması neticesinde toplam 260 bin TL kamu zararına sebebiyet verilmesinin izahı"nı istedi.

Sayıştay’ın sorgusuna göre bakım onarım ve boya işi nedeniyle toplam 11 milyon 547 bin 841 TL kamu zararı oluştu. Sayıştay, belediye genel sekreter yardımcılarından kontrol mühendislerine kadar 16 görevliyi kamu zararının sorumlusu olarak gösterdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/secim-oncesi-sayistay-darbesi_66186.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!