Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Şehir Plancıları Umutsuz Konuştu

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, 17 Ağustos 1999 depreminin 10’uncu yılında şehir plancılarına "Kentiniz doğal afetlere hazır mı" diye sordu. Alınan yanıt büyük oranda "Hayır" oldu. Doğal afetler arasında en büyük riski depremin oluşturduğuna da dikkat çeken şehir plancıları, "Kentinizin afet-risk analizi yapılmış mı?" sorusuna "Hayır"

Hürriyet Gazetesi
Şehir Plancıları Umutsuz Konuştu

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, 17 Ağustos 1999 depreminin 10’uncu yılında şehir plancılarına "Kentiniz doğal afetlere hazır mı" diye sordu. Alınan yanıt büyük oranda "Hayır" oldu.

Doğal afetler arasında en büyük riski depremin oluşturduğuna da dikkat çeken şehir plancıları, "Kentinizin afet-risk analizi yapılmış mı?" sorusuna "Hayır" yanıtını verdi. Ankara’yı olağan dışı durumlara hazır bulmadıklarını kaydeden şehir plancıları, "Kentinizin afet planı var mı?" sorusuna da "Bilmiyorum" dedi. Şehir plancıları "Kendinizi olağan dışı durumlara hazır hissediyor musunuz?" sorusuna da "Hayır" yanıtını verdi.

Şehir Plancıları Odası İkinci Başkanı Gökçen Kunter, doğal afetlerde yerel yönetimlere çok iş düştüğünü belirtirken, "Hazırlanan afet yasası çok eksik. Afet kelimesinin içi boş bırakıldı" uyarısında bulundu.

Şehir Plancıları Odası’ndan çalışmayla ilgili yapılan açıklamada da, "Bilim insanlarımız yaklaşmakta olan tehlikeler ve riskler konusunda toplumumuzu uyarıyorlar" denildi. Afetlere ve risklere karşı alınan önlemlerin tehlikeler ve riskler karşısında son derece yetersiz kaldığı kaydedilirken, açıklamada şöyle denildi:

Kaderci zihniyetten kurtulalım

"Kentlerimiz estetik ve yaşanabilir mekânlar olmaktan uzaklaşıyor, kültürel ve doğal varlıklarını yitiriyor, kimliksizleşiyor. Toplumun bireyleri olarak yüksek riskli yerleşimlerde pasif kaderci zihniyet sarmalında yaşama zorunluluğunda bırakılıyoruz. Afet tehlikeleri ve kentsel risklere karşı edilgenleştirilmekten ve kaderci zihniyetlerin sarmalından kurtulmak durumundayız. TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi deprem, sel, heyelan gibi doğal afetlerin yarattığı risklerin azaltılmasının mümkün olduğunu savunmaktadır."

Ne yapmalı?

TMMOB’a bağlı meslek Odaları, Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve uzmanların katılımıyla Şura’larda alınan kararlarda irdelenerek 'Ulusal Risk Sakınım Stratejisi' belgesinin hazırlanması önümüzdeki 10 yılın en öncelikli eylemi olmalıdır. Belediyeler ve İl Özel İdareleri yasaları gereği Afet ve Acil Durum Planlarını hazırlamak durumundadır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sehir-plancilari-umutsuz-konustu_72264.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!