Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sektörde Bu Yılın İlk Yarısı 2010’un Çizgisinde Devam Edecek

Sektörün özellikleri göz önünde bulundurulduğunda krizin ardından 2010 yılında özel sektör yatırımlarında büyük bir artış olduğuna dikkat çeken Türkiye Prefabrik Birliği (TPB) Genel Sekreteri Bülent Tokman, bu iyileşmenin kamu yatırımlarına yansımadığını aktardı.

kobiden.com
Sektörde Bu Yılın İlk Yarısı 2010’un Çizgisinde Devam Edecek

Sektörün özellikleri göz önünde bulundurulduğunda krizin ardından 2010 yılında özel sektör yatırımlarında büyük bir artış olduğuna dikkat çeken Türkiye Prefabrik Birliği (TPB) Genel Sekreteri Bülent Tokman, bu iyileşmenin kamu yatırımlarına yansımadığını aktardı. 2011’de ise sektörde 2010 yılında yakalanan ivmenin süreceği yönünde bir beklenti olduğunun altını çizen Tokman, “2009’un sonunda 2010 yılı ile ilgili olarak belirtilen muhafazakar öngörüler çıkmadı ve yaşanan hızlı büyüme gelecek yıla ait beklentileri yükseltti. 2011’in seçim yılı olması nedeniyle kamu yatırımlarında bir artış gerçekleşebilir. Ancak 2011 yılının ilk yarısı için 2010’daki çizginin devam edeceği öngörülüyor” dedi.

İnşaat sektöründeki pazar payı yüzde 7-8 arasında değişen prefabrikasyonun GSMH’dan aldığı payın yüzde 0.2 olduğunu söyleyen Bülent Tokman, prefabrikasyon teknolojisinin, yapı üretiminde en çok sanayi yapılarında kullanıldığını dile getirdi. Sektörde üretimin yarısını yapı elemanlarının oluşturduğu bilgisini veren Tokman, diğer yarısını da altyapı işleri ve çevre düzeni elemanları üretiminin eşit paylaştığını kaydetti. Sektör üretimine en büyük talebin özel sektörden geldiğini vurgulayan Tokman, pazar payının yüzde 25’i dolayında olan kamu sektörünün ise daha çok altyapı inşaatlarına yöneldiğini ifade etti.

Teknoloji açısından bakıldığında Türkiye’de prefabrik sektörünün, yurtdışındaki uygulamalardan büyük bir farkı olmadığını belirten Tokman, üretimdeki en büyük farkın işçilik maliyetlerinde yaşandığını dile getirdi. Dolayısıyla yurtdışındaki firmalarda daha yüksek otomasyon düzeyi ve daha yaygın CAD, CAM uygulamaları görüldüğünü söyleyen Tokman, Türkiye’de çok yaygın olarak kullanılmayan kendi yerleşen betonun (Self Compacting Concrete) özellikle Batı ve Kuzey Avrupa’da yaygın olarak kullanılmaya başlandığını ifade etti.

Sektörde beton dayanımında önemli ilerlemeler kaydedildiğinin altını çizen Tokman, prefabrikasyonda C 30 sınıfının artık normal olarak uygulandığını aktardı. Birçok projede C 50 betonun kullanılmakta olduğunu vurgulayan Tokman, şunları ekledi: “Bağlantılar, deprem ülkesi olmamız nedeniyle ülkemizde çok önem verilmesi gereken bir konu. Prefabrike çok katlı yapıların yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte bağlantılarda mafsallı birleşimlerden moment aktaran birleşimlere doğru bir gelişme söz konusu. Bunun dışında ard-germe teknolojisi de ülkemizde kullanılmaya başlandı. Montaj ve kaldırma aparatlarında ise daha güvenli malzemeler, şantiye koşullarında geliştirilen eski ikame malzemelerin yerini alıyor.”       

Geçtiğimiz yıl kasım ayında 25’inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Türkiye Prefabrik Birliği’nin, Türkiye’de prefabrikasyonu tanıtmak ve yaygınlaştırmak için faaliyet gösterdiğini belirten Tokman, sektörün teknolojik altyapısını oluşturmaya yönelik çalıştıklarını dile getirdi. Böylece sektörde mesleki ilerleme ve dayanışmayı sağlamak suretiyle üyelerinin teknik ve ekonomik gelişmelerini ulusal çıkarlar doğrultusunda yönlendireceklerini vurgulayan Tokman, bu doğrultuda çeşitli bilimsel, teknik ve tanıtım amaçlı faaliyetlerde bulunduklarını kaydetti.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/sektorde-bu-yilin-ilk-yarisi-2010un-cizgisinde-devam-edecek_85771.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!