Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sellerden Korunma Kılavuzu

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, sel konusunda vatandaşların dikkat etmesi gereken noktaları bildirdi. Küçükali, 'Kızılay ile Güvenli Yaşamı Öğreniyorum' kitabını kaynak göstererek yaptığı yazılı açıklamada, seller öncesinde, sel sırasında ve seller sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgilendirme yaptı. Buna göre, sellerden

Sabah Gazetesi
Sellerden Korunma Kılavuzu

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, sel konusunda vatandaşların dikkat etmesi gereken noktaları bildirdi. Küçükali, 'Kızılay ile Güvenli Yaşamı Öğreniyorum' kitabını kaynak göstererek yaptığı yazılı açıklamada, seller öncesinde, sel sırasında ve seller sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgilendirme yaptı. Buna göre, sellerden korunmak için yapılması gerekenler şöyle:

"Sel yataklarına yerleşilmemesi, kamp kurulmaması, otomobil park edilmemesi konusunda herkesi uyarın. Bulunduğunuz noktanın sele uğrama riskini öğrenin. Bölgedeki sel uyarı işaretlerini ve yerel erken uyarı sistemlerini öğrenin. Sel tehlikesi olduğu zamanlarda varsa otomobilinizin yakıt deposunu doldurun. Kullanma amacıyla temiz banyo küvetine ve kaplara su doldurun. Afet çantanızı kontrol edin ve varsa eksiklerini tamamlayın. Bina dışındaki malzeme ve eşyaları içeriye taşıyın. Önemli eşyalarınızı yüksek yerlere koyun. Kullanılması zorunlu olanlar hariç elektrikli ev aletlerini fişten çekin. Şalterleri ve vanaları kapatın. İstenildiğinde (daha önce belirlenen yerlerden ve afet çantanızı da yanınıza alarak) daha yüksek ve güvenli yerlere kaçmaya hazır olun. Hava durumu raporlarını ve haberlerini sürekli izleyin. Acil durum haberleşme ve toplanma planını uygulayın."

Seller sırasında yapılması gerekenler:

"Hiçbir zaman akan sel sularında yürümeyin. Sel sularına otomobil ile girmeyin. Aniden sel suları ile karşılaşırsanız, durun, geri dönün ve veya başka bir yöne gidin ve yüksek yerlere kaçın. Yalnızca bir karış yüksekliğindeki sel suyu bile ayaklarınızı yerden kesip sizi düşürebilir. Selden korunmak için derhal daha yüksek bir yerlere kaçarak sel bölgesini terk edin. Otomobiller diz seviyesine kadar yükselmiş sel suyu tarafından sürüklenebilir. Otomobilinizin etrafında sel suları yükseliyorsa hemen otomobilinizi terk edip yüksek yerlere kaçın. Ani sellerde sular iri kayaları yuvarlayabilir; ağaçları, binaları ve köprüleri yıkabilir.

Sel suları, 3 ila 6 metrelik yüksekliğe ulaşabilir, öldürücü çamur ve diğer dağ kalıntılarını beraberinde getirir. Ani sellerde en iyisi en küçük bir işaret ve uyarıda hemen ve hızla yüksek yerlere kaçmaktır. Pilli radyodan hava durumu raporlarını ve haberleri dinlemeye devam edin. Size bağımlı kişileri, engellileri ve hayvanları unutmayın. Gereksiz yere telefon kullanmayın. Kopmuş elektrik telleri ile temas halinde olabilecek su birikintilerinden, bahçe çitlerinden, ağaçlardan ve diğer ıslak cisimlerden uzak durun. Görünüşe aldanmayın. Dibi görünmeyen sel sularına girmeyin. Su birikintilerinin çevresinde, mazgalların etrafında, kuru vadi gibi yerlerde durmayın. Kestirme yolları değil, önceden belirlenmiş kaçış yollarını kullanın."

Seller sonrasında dikkat edilecekler:

"Pilli radyonuzu hep yanınızda taşıyın. Böylelikle son gelişmelerden haberdar olursunuz. Sel sularından uzak durun; zehirli maddeler içeriyor olabilir. Unutmayın, sel suları çekilmeye başlamadan önce tehlike geçmiş sayılmaz. Yerel yönetim tarafından izin verilmedikçe evinize dönmeyin. Merak gidermek için afet bölgesine gitmeyin. Binanız hala su ile çevriliyse içine girmeyin. Komşularınıza, çocuklara, yaşlı ve engellilere yardım edin. Binanıza girmeden önce binanın temelden çatıya kadar çökme ve yıkılma tehlikesi için kontrol edilmesini bekleyin. Ayrıca bölgedeki heyelan tehlikesini de gön önünde tutun.

Gaz kaçaklarını, yanıcı ve parlayıcı maddeleri düşünerek bina içlerini araştırırken meşale, çakmak ve mum gibi aydınlatma araçları yerine ışıldak veya pilli el fenerlerini kullanın. Sel temizliği yapılırken, elektrik çarpması, karbon monoksit zehirlenmesi, adale incinmesi, solunum zorlukları, kimyasal maddeler ile kirlenme, yangın, boğulma vb. olaylar yaşanmaktadır. Gaz ve su borularında kırık ve patlaklar yangın tehlikesi oluşturur. Su altında kalmış elektrik kabloları ve elektrikli araçlar olup olmadığının kontrol edilmesini bekleyin. Sel suları ile evinize taşınabilecek olan kimyasal maddeler ve zehirli yılanlara dikkat edin.

Şehir elektriği kesilmiş, ışıklar veya lambalar donuklaşmış ya da titrek bir hal almış ise tüm elektrikli aletleri kapatın. Sadece bir lambayı açık tutun. Kopmuş hiçbir kabloya dokunmayın. Yere değen elektrik kablolarından uzak durun; elektrik çarpabilir. Elektriğe kapılmış kimselere dokunmayın; elektriği kesin. Sel yolun bir kısmını sürükleyip götürmüş veya çökertmiş olabilir. Eğer suyun içinden gitmek zorundaysanız suyun durgun olduğu yerlerden yürüyün. Selden etkilenmiş yiyecekleri, sel suları ile taşınmış sebze ve meyveleri yemeyin. Varsa şişe suyundan başka su içmeyin."

http://www.yapi.com.tr/haberler/sellerden-korunma-kilavuzu_72287.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!