Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Şengül: Kazanan Spekülatörler, Halk Kaybediyor

Ankara’daki konut fazlası dikkate alınmadan 2010 yılında “iki Keçiören” büyüklüğünde bir alanın imara açıldığı ortaya çıktı. Anakent Belediyesi’nin 2010 Faaliyet Raporu’ndaki verilerde, 27 bin hektarlık alanda yapılacak 260 bin konutta bir milyonun üzerinde insanın yaşaması öngörülüyor. Şehir planlama uzmanı ve CHP Ankara İl Başkanı Tarık Şengül,

Cumhuriyet Ankara
Şengül: Kazanan Spekülatörler, Halk Kaybediyor

Ankara’daki konut fazlası dikkate alınmadan 2010 yılında “iki Keçiören” büyüklüğünde bir alanın imara açıldığı ortaya çıktı. Anakent Belediyesi’nin 2010 Faaliyet Raporu’ndaki verilerde, 27 bin hektarlık alanda yapılacak 260 bin konutta bir milyonun üzerinde insanın yaşaması öngörülüyor. Şehir planlama uzmanı ve CHP Ankara İl Başkanı Tarık Şengül, böylesi bir yapılaşmanın ranta dönük olduğunu belirterek, “Bu oyunda kazananlar spekülatörler, inşaat firmaları ve belediyedir. Sonuç olarak halk kaybediyor” değerlendirmesini yaptı.

Anakent Belediyesi’nin 2010 Faaliyet Raporu, başkentin imar planlarının yıllık değil 10 yıllık yapıldığını gözler önüne serdi. Belediye İmar Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre, 1 yılda 10 yıllık nüfus artışına yanıt verecek kadar konut, 40 yıllık nüfus artışı ihtiyacına karşılık kentsel dönüşüm alanı planladı. Öte yandan belediyenin, aynı özelliklere ve aynı parsel sorunlarına sahip köylere farklı yapı yoğunluğu izni vererek eşitsizliğe yol açtığı ortaya çıktı.

30 bin hektarın 27 binine konut

Yayımlanan faaliyet raporuna göre 2010 yılı için toplamda 30 bin hektarlık imar planı hazırlandı. Bu alanın Keçiören ilçesinin mücavir alan toplamının 2 katına denk geldiği belirtildi. 30 bin hektarlık alanın 3 bin 70 hektarında sanayi yatırımı öngörülürken, geriye kalan 27 bin hektarında ise konut yapımı planlandı.

1 yılda 10 yıllık konut

Alınan bilgilere göre 27 bin hektar alan üzerinde inşa edilmesi öngürülen konut sayısı tam 260 bin. Her konutta 4 kişinin yaşadığı düşünelerek yapılan hesapta belediye, 2010 yılında 1 milyon 40 bin kişinin oturacağı konut alanı hazırladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre Ankara’nın 2007-2010 nüfuş artış ortalaması 108 bin 320. Bu hesaptan çıkan sonucun ise “Planlanan 1 milyon 40 bin kişilik konut, başkentin yaklaşık 10 yıllık nüfus artış hızına yanıt veriyor” şeklinde yorumlanabileceği belirtildi.

Mahalleye özel imar planı

Yasa ile mahalleye dönüştürülen köylere verilen ve yapılaşma yoğunluğu anlamına gelen emsal değerin de “mahalleler arası eşitsizliğe” neden olacak şekilde farklı uygulandığı ortaya çıktı. İmar müdürlüğü verilerine göre Yenimahalle ilçesindeki 4 mahallenin emsal değerleri birbirinden çok farklı. Emsal değerler Karacakaya Mahallesi’nde 1, Şehitali Mahallesi’nde 0,3; Memlik ve Aşağıyurtçu mahallelerinde ise 0,5 olarak belirlendi.

‘Haneden çok konut’

Eski Şehir Plancıları Odası Başkanı Tarık Şengül, Ankara’da ihtiyacın çok üstünde alanın yapılaşmaya açıldığını belirterek “Bu ranta dönük bir strateji. Eğer gerekenden fazla alanı yapılaşmaya açarsanız, altyapı gibi masrafları ile birlikte kent kaynaklarını boş araziler için kullanıyorsunuz demektir. Bu yapılaşma, rant amaçlıdır” değerlendirmesini yaptı. Yeni alanlarda yapılacak yeni konutları satın alabilecek güçte insanların ev sahibi olmak için değil, ticari amaçlarla aldığını söyleyen Şengül, “Bu yüzden Ankara’da şu anda hane sayısından fazla konut sayısı var” dedi. “Kentte sürekli hareket eden bir arsa ve konut piyasası oluştu” diye konuşan Tarık Şengül, “Bu oyunda kazananlar spekülatörler, inşaat firmaları ve belediyedir. Sonuç olarak halk kaybediyor” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/sengul-kazanan-spekulatorler-halk-kaybediyor_88044.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!