Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Septimius Severus Köprüsü'ne Yapılan Onarıma Tepki

Gaziantep’in Araban ilçesinde bulunan antik Roma dönemine ait 19 asır önce inşa edilen Septimius Severus Köprüsü’ne restorasyon yapılması beklenirken tarihi yapı onarıldı.

yapi.com.tr
Septimius Severus Köprüsü'ne Yapılan Onarıma Tepki

AKP'li Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın girişimleri sonucunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü Mersin 5. Bölge Müdürlüğü tarafından onarımı yapılan tarihi köprü tepkilere neden oldu. Sözcü’den İsmail Akın’ın haberine göre; Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu tarihi yapıya restorasyon yerine onarım yapıldığını belirtti. Ortaya çıkan yapının yeni bir köprü olduğunu belirten Severoğlu, “Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün tarihi eserleri onarma yetkisi yoktur. Bu kabul edilemez. Tarihi eserler restore edilirler. Böyle bir tarihi yapı ancak müzenin denetiminde işin uzmanları tarafından yapılmalıdır” dedi.

“Köprüye Kafalarına Göre Teras Yapmışlar”
Kendileri de bir takım şeyler yapmışlar. O yörenin taşı olan kireç taşlarıyla onarım yapılmış” diye konuşan Severoğlu, “Bunlar hiçbir arkeolojik çalışma yapmadan kendi kafalarında köprüye bir takım teraslar yapmışlar. Karayollarının işi yol yapmaktır. Bu köprüye ulaşan yollar korkunç bir vaziyette. Neden kendi işlerini yapmıyorlar da arkeologların işlerini yapıyorlar? Bu onarımı yaparken hangi arkeologdan bilgi almışladır? Müzenin bilgisi var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.



"Ayrıca Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu’ndan aldığımız bilgi; tescilli bir yapı olduğunu belirttiği Septimius Severus Köprüsü’nde restorasyon kapsamında bu boyutta bir yenileme olamayacağı yönünde. Tepkisi, Karayolları'nın asıl görevi dışında onarım yapması ve tarihi eserlerin yenilenmesinde hassasiyetle davranılması gerektiğine yönelik. Ayrıca bu hassasiyetle, var olanın en iyi şekilde korunmaya çalışılması gerektiğini de aktardı. "Müze bir araştırma ve çalışma yaptı mı?", "Bu araştırmalar sırasında arkeolojik mimari eserler bulundu, bunlarla ilgili müzeye bilgi verildi mi?" gibi soruları da olan Severoğlu konuyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini ve ilgili mercilere şikayette bulunacağını tarafımıza aktardı."

Septimius Köprüsü’nün Tarihi
Gaziantep'in Araban ilçesinin Gümüşpınar kırsal mahallesi sınırlarında yer alan tarihi Septimius Severus Köprüsü, Roma İmparatoru Septimius Severus zamanında Samsat'ta karargah kuran 4. Scythica Lejyonu tarafından yaptırıldı. Köprüde yer alan sütunlardan biri İmparator Septimius Severus'a, biri karısı Julia Domna'ya ve diğeri oğulları Geta ile Caracalla'ya adanmıştı. Köprü, antik dönemlerde Dülük ve Zeugma'dan Samsat'a uzanan yol üzerinde önemli bir geçit olarak biliniyor. Kesme taş bloklardan inşa edilen köprünün uzunluğu 30 metre, yüksekliği ise 8 metredir.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/septimius-severus-koprusune-yapilan-onarima-tepki_173662.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!