Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Seramikçi LPG’de İndirim İstiyor

LPG kullanan seramik üreticileri, doğalgaz ve LPG arasındaki fiyat farkının sektörde haksız rekabet yarattığını savunarak, hükümetten bu haksızlığı

NTV-MSNBC



b>LPG kullanan seramik üreticileri, doğalgaz ve LPG arasındaki fiyat farkının sektörde haksız rekabet yarattığını savunarak, hükümetten bu haksızlığı giderici uygulamayı yürürlüğe koymasını istedi.

“Türk Seramik Sektöründe LPG Kullanan Fabrika Sahip ve Yöneticileri” imzasıyla bir gazetede yayınlanan “Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Açık Mektup” başlıklı tam sayfa ilanda, doğal gaz ve LPG kullanan üreticilerin maliyet farkına dikkat çekilerek, 2003 yılbaşından beri doğalgaza geçen 21 firmanın dışında kalan, seramik ve vitrifiye üretimi yapan 8 üreticinin üretim tesislerini kapatma, 100 milyonlarca dolarlık ihracat bağlantılarını durdurma noktasına geldiği kaydedildi.

MALİYET DÜŞÜŞÜ İÇİN DÜZENLEME GEREKLİ
Granist İstanbul Seramik Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Coşkun, doğalgazla üretim yapan seramik üreticileri bin kalori için 34 bin 800 lira öderken, LPG ile üretim yapanın aynı miktar enerji için 124 bin 500 lira ödediğini kaydetti.
Bunun haksız rekabet yarattığını belirten Coşkun, “Bir metrekare seramiğin ortalama satış fiyatı 4.5 milyon liradır. Bu rakamın içinde LPG ile üretim yapan bir firma, doğalgazla üretim yapan bir firmadan yaklaşık 2 milyon 300 bin lira daha fazla maliyet farkı ödüyor” dedi.
Fabrikalar kurulurken LPG ile doğalgaz arasında fiyat farkı problemi bulunmadığını, devletin 2000 yılında otogaz nedeniyle LPG’ye olan talebin yüksekliğinden ötürü bunu frenlemek ve benzinle arasındaki uçurumu kapatmak üzere otogaza bir vergi yüklediğini ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:
“Devlet bu ilave vergilerin de sanayiye iade edileceğini açıkladı. Önceki hükümet bunu krizin 4. ayında karara bağladı ve 80 trilyon lira bir ödenek kondu. LPG ile üretim yapan firmaların tahmini 1.5 yıl sonra doğalgaza geçecekleri hesaplanarak kanuna da bir süre getirildi. Ancak LPG ile üretim yapan firmaların şu anda 8 tanesi doğalgaza geçemedi. Bugün alacağı olan firmaların yıllık cirolarının yüzde 25-35’i oranında LPG’den zararları var ve devletten bunu alacak olarak görüyoruz.”

Sekiz firmanın devletten alacağının yaklaşık 15 trilyon lira olduğunu bildiren Mehmet Coşkun, sübvansiyon talep etmediklerini, otogaz ile uygulamaları dolayısıyla sektörden iade edilmek üzere alınan miktarı talep ettiklerini söyledi. Mehmet Coşkun, LPG ile üretim yapan 8 firmanın Bartın Seramik, Çenesizler Seramik, Çanakçılar Seramik, İstanbul Seramik, Duravit Seramik, Turan Seramik, Erbe Seramik ve Yüksel Seramik’ten oluştuğunu belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/seramikci-lpgde-indirim-istiyor_8098.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!