Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Shell-İGDAŞ Flörtünde Sonuca Doğru

Shell'in Türkiye'deki en önemli oyuncu olmak üzerine stratejiler geliştirdiğini belirten Shell Gas and Power'ın Başkanı Nusret Cömert, "İGDAŞ ile ç

Dünya



b>Shell'in Türkiye'deki en önemli oyuncu olmak üzerine stratejiler geliştirdiğini belirten Shell Gas and Power'ın Başkanı Nusret Cömert, "İGDAŞ ile çok yakından ilgileniyoruz ve uzun süredir çalışıyoruz. Çok önemli bir noktaya geldik" dedi.
Intergen aracılığıyla elektrik üretiminde de önemli ağırlığa kavuşan Shell'in Türkiye'ye yönelik yıllık değil uzun vadeli planlar yaptığını kaydeden Nusret Cömert, "İGDAŞ ile çok yakından ilgileniyoruz ve uzun süredir çalışıyoruz. Çok önemli bir noktaya geldik" dedi. Shell'in Türkiye'deki en önemli oyuncu olmak üzerine stratejiler geliştirdiğini kaydeden Cömert, Botaş'ın faaliyetlerinin ayrıştırılması için öngörülen 2010 yılının çok geç olduğunu da dile getirdi. Cömert, Trans-Hazar gaz boru hattı projesinin canlanması halinde Shell'in projeyi yeniden değerlendireceğini kaydetti.

Shell'in Türkiye'deki doğalgaz ve enerji ile ilgili faaliyetlerini yürüten Shell Gas and Power'ın Başkanı Nusret Cömert, Shell'in sözkonusu alanlarda Türkiye'deki hedeflerini anlattı.

Türkiye'de yap-işlet modelinin en önemli uygulamaları olarak gösterilen Gebze, Adapazarı ve İzmir doğalgaz santrallerinin büyük ortağı olan Intergen aracılığıyla Shell'in Türkiye'de elektrik üretmeye başladığını hatırlatan Nusret Cömert, Shell'in her alanda Türkiye'de en önemli oyuncu olmayı hedeflediğini söyledi. Shell'in yılda 1.2 milyar metreküpü Nijerya'dan Türkiye'ye teslim ettiğini, doğalgaz alanında Botaş'ın kontratlarının devri aşamasıyla da ilgili olduğunu vurgulayan Cömert, "Biz Shell olarak yıllık çalışma planımızı elbette yapıyoruz ama olaylara bakışımız, Türkiye'de 5-10 yıl sonra nerede olmak istediğimize bağlı olarak oluşuyor. Örneğin İGDAŞ ile ilgileniyoruz. Ne olur, devlet nasıl bir takvim uygular bilmiyorum ama bizim çok yoğun çalışmalarımız oldu. İGDAŞ'ta çok önemli bir noktaya da geldik" dedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun açtığı şehiriçi dağıtım ihaleleri ile ilgilenmediklerini de ifade eden Cömert, "Shell Türkiye'de lider bir şirket olarak ticari faaliyetlere girmek üzerine stratejisi oluşturdu" dedi.

Türkiye'de şu anda doğalgazda arz-talep dengesinin arz lehine olduğunu kaydeden Cömert, son günlerde yeniden gündeme gelen Trans-Hazar hattı konusunda, "Türkiye'ye sadece pazar olarak baktığımızda projenin kısa vadede gerçekleşmesi zor görünüyor. Ancak bir yandan da Avrupa Birliği'nin hızla artan gaz ihtiyacı var. Dolayısıyla Türkiye'nin bu projede transit olma boyutu var. Türkiye'de kısa ve orta vadede arz-talep dengesi talep lehine dönmeye başlarsa proje hızlanır" dedi.

Shell'in daha önce projenin boru hattı bölümü için oluşturulan konsorsiyumda yüzde 50 payla yer aldığını, ayrıca Türkmenistan ile gaz arama ve üretimi için stratejik bir anlaşma da imzaladığını hatırlatan Cömert, "Shell proje yeniden gündeme gelirse konuyu tekrar değerlendirecektir. Ancak bizim Türkmenistan'da imzaladığımız anlaşmaya rağmen hiçbir şey üretmediğimiz de bilinmeli" diye konuştu.

Türkiye'de doğalgaz piyasasının serbestleştirilmesi konusundaki çalışmaları da değerlendiren Cömert, "Botaş'ın faaliyetlerinin ayrıştırılması için 2010 yılının beklenmesi doğru değil. Çok geç bir tarih. Petrol Yasası ile daha önce getirilmek istenen 2006 daha makul bir tarih" dedi. Nusret Cömert, piyasada dikey-yatay entegrasyon konusunda getirilen kısıtlamaları da doğru bulmadıklarını dile getirerek, "Bu kısıt İngiltere'de yok. Çünkü düzenleyici kurul zaten gerekli tedbirlerni alır" şeklinde konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/shell-igdas-flortunde-sonuca-dogru_3098.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!