Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı Hakkında TÜSİAD Görüşü

TÜSİAD, Sıfır Atık yürürlük tarihinin, sistemin uygulanmasında oluşabilecek aksaklıklar ve altyapı eksiklikleri dikkate alınarak revize edilmesini önerdi.

yapi.com.tr
Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı Hakkında TÜSİAD Görüşü

Türkiye Sanayici İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı Hakkında yayınladığı görüş belgesinde; yönetmelik yürürlülük tarihinin revize edilmesi, atıkların biriktirilmesi için kullanılacak ekipmanlar, geçerlilik belgesi gibi konular olmak üzere farklı konu başlıklarına değinerek, sistemin daha sağlıklı işlemesi için önerilerde bulundu.

Belgede yer alan bazı başlıklar;

- Yürürlük tarihinin, kapsama giren kuruluşlar için yapılacak inceleme neticesinde, sistemin uygulanmasında oluşabilecek aksaklıklar ve altyapı eksiklikleri dikkate alınarak revize edilmesi önerilmektedir.

- Taslakta birçok farklı maddede atıkların biriktirilmesi amacıyla kullanılacak "ekipman" tanımının yapılması önerilmektedir.

- "Atık getirme merkezi" tanımının taslaktan çıkarılması veya yürürlükteki mevzuata atıf yapılarak tanımın yazılmasının önemi belirtilmiştir.

- "Tanımlar" kısmına enerji geri kazanımı kavramının dahil edilmesi önerilmektedir.

- Uygulamanın daha da etkin olması açısından, kendi sıfır atık yönetim sistemlerini kurmuş olan firmalara atıklarını çevre lisanslı atık işleme tesislerine veya belediye tarafından kurulmuş tesislere vermeleri konusunda imkan tanınmasının önemli olduğu değerlendirilmektedir.

- Sıfır atık yönetim sistemi ile ilgili gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin bilgiler ifadesinin netleştirilmesi ihtiyacı belirtilmiştir.

- Sıfır atık logosunun araç, gereç, ekipman ve dokümanlarda kullanılmasının belge sahibinin tercihine bırakılması önerilmektedir.

- Çalışma ekiplerinde yer alacak ve sıfır atık yönetim sisteminin kurulması sürecini takip edecek sorumlu kişilerin niteliklerinin Bakanlıkça belirlenmesi önerilmektedir. Ek olarak, çalışma ekiplerinin Bakanlığa bildirilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

- Eğitim/bilinçlendirme faaliyetlerinde yer verilecek başlıklara netlik kazandırılması önerilmektedir.

- Belgenin geçerliliğinin yitirilmesinin ardından yapılabilecek işlemler belirtilmelidir.

- Sıfır Atık Belgesi ile Endüstriyel Atık Yönetim Planı amaçları itibarıyla birbirlerine paralel olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle denetimlerin eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesinin zaman verimliliği sağlayacağı öngörülmektedir.

- Bazı il ve ilçelerde ambalaj atığı, kompost atığı ve özellikle tehlikeli atıkları alacak lisanslı firmaların olmaması nedeniyle sistemde aksaklıklar yaşanacağı öngörülmektedir. Bu nedenle, öncelikli olarak belediyelerin sıfır atık yönetim sistemi kurulumlarını tamamlaması ve diğer noktalarda kademeli geçişlerin sağlanması önerilmektedir.

- 100'den fazla çalışanı olan iş yerlerinde ve sanayi kuruluşlarında yemek hizmeti veren firmalardan kaynaklanacak organik atıkların uygulamalarının da genel ilkeler kısmında netleştirilmesinin önemi belirtilmiştir.

- Taslakta belirtilen ikili toplama sisteminden daha fazla olacak şekilde her atık türü için ayrıştırma yapılması halinde atık kutuları ve poşetler için hangi renklerin kullanılması gerektiği netleştirilmelidir.

- Çevre Etiketine sahip ürünlerin tercih edilmesi (Eko-etiketli ürün tercihi) hususunun, "Çevre Etiketi Yönetmeliği"nin yeni yayınlanmış olmasından dolayı ileriki yıllarda uygulamaya geçmesi önerilmektedir.

Görüş Belgesi'nin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sifir-atik-yonetmelik-taslagi-hakkinda-tusiad-gorusu_170300.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!