Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sinop'ta ‘Kalekondular’ Kaldırılıyor

Sinop'ta tarihi kalenin surları üzerine yapılan ve ‘kalekondu’ diye tabir edilen evlerin kaldırılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü harekete geçti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, bu bölgenin restorasyonu için bakanlıktan 1 milyon 200 bin YTL ödenek geldiğini belirterek, “Kale üzerine yapılan konutları yıkarak bu bölgede yapılacak

Radikal Gazetesi
Sinop'ta ‘Kalekondular’ Kaldırılıyor

Sinop'ta tarihi kalenin surları üzerine yapılan ve ‘kalekondu’ diye tabir edilen evlerin kaldırılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü harekete geçti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, bu bölgenin restorasyonu için bakanlıktan 1 milyon 200 bin YTL ödenek geldiğini belirterek, “Kale üzerine yapılan konutları yıkarak bu bölgede yapılacak çalışmalarla tarihi Sinop Kalesi'ni turizme kazandıracağız” dedi.

Tarihi Sinop Kalesi'nin surları üzerine yapılan ve ‘kalekondu’ olarak tabir edilen evlerin kaldırılması için çalışma başlatıldı. Yaklaşık 4 bin yıl önce bölgeye egemen olan Gaskalılar tarafından yapılan ve zaman içinde çeşitli medeniyetlerin egemenliğine girerek onarım gören tarihi Sinop Kalesi'nin surları üzerinde yıllar önce inşa edilen yapıların yıkılarak bölgenin turizme açılması planlanıyor. Bu bölge Sinop Belediyesi tarafından yürütülecek çalışma kapsamında, yeniden yapılacak çevre düzenlemesiyle birlikte turizme kazandırılacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, 3 bin 200 metre uzunluğundaki tarihi Sinop kalesi ve surlarının antik çağlardan bu yana gizemini koruduğunu söyleyerek, “Bu kale ve surların tamamının 2006 ve 2007 yılları içerisinde restorasyon çalışma projelerini tamamladık. Önceki gün bitirdiğimiz ihalede İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze 1 milyon 200 bin YTL'lik bir ödenek geldi. Gelen bu ödenekle kale ve surların tamamının onarımını ve restorasyonunu yapacağız. Surların bu restorasyon ve onarımı sırasında kalede 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanununa muhalefeten yapılmış olan yapılaşmalara ve müdahalelere de son vermiş olup, bu çirkin görüntüleri de ortadan kaldırmış olacağız” dedi.

Sinop Belediye Başkanı bağımsız Zeki Yılmazer ise kültürel varlıkların korunması açısından çalışmayı önemsediklerini söyleyerek, “Sinop tarihinde kalelerin yeri çok önemli. Geçmiş yıllarda insanlar bunu düşünmeden kale içlerine ve duvarlarına evler yapmışlar. Kale içinde 22, çevresinde de 160 konut var. Yıllar önce bu evler yapılmış. Bu büyük tarihi mirasın heba edilmesine kimse göz yumamalı” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sinopta-kalekondular-kaldiriliyor_63656.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!