Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Sokaktan Topladığımız Atıkların Ekonomiye Milyarlarca Lira Katkısı Var”

Sokak Atık Toplayıcılar Derneği Başkanı Karaman, "Sokaktan topladığımız atıkların ekonomiye milyarlarca lira katkısı oluyor. Bu atıkların geri dönüşüme kazandırılmasında yüzde 80 oranında sokak toplayıcılarının payı var." dedi.

yapi.com.tr/AA
“Sokaktan Topladığımız Atıkların Ekonomiye Milyarlarca Lira Katkısı Var”

Sokak Atık Toplayıcılar Derneği Başkanı Recep Karaman, yaptığı açıklamada, geri dönüşüm malzemelerini toplayarak ekonomiye katkı sağlayan sokak atıkları toplayıcılığının yasal statüye kavuşması gerektiğini söyledi.

Sokak atıklarının ithal edilmesine karşı çıktıklarını ifade eden Karaman, “2016'da plastik atıkta ithal ettiğimiz miktar 4 bin tonken, 2019'da 52 bin tona yükseldi. Avrupa'nın bütün plastik atıkları ülkeye gelmeye başladı. Bu durumda bizim sektör zarar görüyor. Sokak toplayıcıları çok zarar gördü.” şeklinde konuştu.

Karaman, “Dışarıdan gelen atıklardan dolayı kendi atığımız toplayamaz hale geldik. Özellikle bu yıl çok sıkıntılar çektik. Bazı işletmeler kapanmak zorunda kaldı. Toplayıcıların çoğu kendi kirasını ödeyemez duruma geldi. Bu durumu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile istişare ettikten sonra Bakanlık dışarıdan gelen atıklara vergi şartı koydu.” bilgisini verdi.

“Atıklarımız, üretimimizi karşılayacak düzeyde”
Bir yılda 4 milyon ton civarında atık kağıt toplandığına dikkati çeken Karaman, “Ülke olarak atıklarımız, üretimimizi karşılayacak düzeyde. Ancak dışarıdan ithal edildiğinde toplanma oranları düşüyor. Toplanma teşvik edilirse 4 milyon tondan fazla atık kağıt elde edilir. Ülkemizde bin 300'e yakın toplama ve ayrıştırma tesisi var.” dedi.

Depolanan atıkları ayrıştırılmış şekilde geri dönüşüm firmalarına verdiklerini anlatan Karaman, atıkları evlerde ayrıştıracak mekanizmanın olmaması nedeniyle bu işin sokak toplayıcıları tarafından yapıldığını söyledi.

"Serbest meslek statüsüyle tanımlanmak istiyoruz"
Karaman, sokak atık toplayıcılığıyla çok önemli bir görevi yerine getirdiklerini belirterek, şunları kaydetti: “Şimdiye kadar adımız herhangi bir yönetmelikte geçmiyordu. Son çıkan Sıfır Atık Yönetmeliği ile belediye kent konseylerinde sosyal proje yapma noktasında önümüz açıldı. Bu tabii ki sorunlarımızı çözmeye yetmiyor ama yine de bunu büyük bir adım olarak görüyoruz. İlk defa bir yönetmelikte ismimiz yer alıyor. Yaptığımız işin serbest meslek statüsüyle tanımlanmasını istiyoruz. Sokaktan topladığımız atıkların ekonomiye milyarlarca lira katkısı oluyor. Aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadele noktasında önemli katkı sağlıyor. Bu atıkların geri dönüşüme kazandırılmasında yüzde 80 oranında sokak toplayıcılarının payı var. Yaptığımız işin ekonomiye ve çevreye katkısının bilinmesini istiyoruz. İnsanlar bize farklı bakabiliyor. Yanlış işler yapmak istesek sokakta atık toplamazdık. En büyük talebimiz, bize verilecek statüyle insanların bizi daha iyi tanıyacağı ortamın oluşması.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/sokaktan-topladigimiz-atiklarin-ekonomiye-milyarlarca-lira-katkisi-var_175712.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!