Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Son Kalan 10 Havza

3. köprüyle ilgili İBB aleyhine açılan bir dava, İstanbul’un yaşam destek ünitesi olarak kabul edilen sadece 10 ekolojik ve biyolojik alanı kaldığını ortaya koydu. Dava dosyasına giren raporda “Planlı ve plansız gelişme alanları, kentin yaşam destek üniteleri olarak nitelendirebileceğimiz, kuzeydeki doğal kaynak alanları, sınırlarına dayanmıştır”

Hürriyet Pazar
Son Kalan 10 Havza

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karşı açılan bir dava şehrin son 10 doğal yaşam alanının ciddi tehdit altında olduğunu ortaya çıkardı. Söz konusu iddia, 3. köprü aleyhine açılan davanın dosyasına giren bir raporda yer alıyor. İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Lale Berköz başkanlığında Doç. Dr. Funda Yirmibeşoğlu, Yrd. Doç. Özhan Ertekin’den oluşan bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 18 sayfalık raporda, “İstanbul Çevre Düzeni Planı’nın hedefleri, stratejileri, yaklaşımı ve planlama ilkelerinde kentin kuzeye doğru gelişiminin engellenmesi, aksi takdirde yaşam destek üniteleri olarak nitelendirilen doğal kaynak alanlarının tahribatının söz konusu olduğu belirtilmektedir” deniliyor:

İstanbul’da 10 adet ekolojik ve biyolojik yönden önemli doğal yaşam mekânı bulunuyor. Bu alanların her biri doğa koruma amaçlı uluslararası sözleşmelerde belirtilen kriterlere uygunluk gösteriyor. Ender bitki ve hayvan türlerinin bazıları ulusal mevzuatımıza uygun olarak koruma altına alınmış, ancak bazıları hâlâ koruma statüsünden yoksun. İstanbul Çevre Düzeni Planı raporuna göre İstanbul’da ekolojik ve biyolojik yönden 10 önemli doğal yaşam mekânı var.

1- Terkos ve Kasatura arasındaki ormanlık alan ve kıyı şeridi
2- Ağıl Dere ve Ağaçlı kumulları
3- Gümüşdere (Kilyos) kumulları
4- Kuzey Boğaziçi
5- Büyükçekmece Gölü
6- Küçükçekmece Gölü
7- Batı İstanbul meraları
8- Ömerli Havzası
9- Sahilköy, Şile, Ağva kumulları, Ağva Deresi ve ormanlar
10- Şile Adaları

Uluslararası kriterlere uygun üç orman var

Rapora göre İstanbul sınırları içinde uluslararası kriterlere uyan üç orman alanı bulunuyor.
- Terkos Ormanları, Belgrad Ormanları ve Ömerli Havzası’ndan oluşan bu alanlar biyolojik açıdan büyük önem taşıyor.
- Terkos-Kasatura kıyıları, Ağaçlı Kumulları, Batı İstanbul Meraları, Kuzey Boğaziçi, Sahilköy-Şile kıyıları, Ömerli Havzası İstanbul’da yer alan önemli bitki alanları.
- Ömerli Baraj Havzası kuzeyinde koru ve baltalık ormanlarla ziraat alanları, doğusu ve batısındaysa baltalık orman alanları mevcut. Güney bölümündeyse plansız yapılaşmanın hızla arttığı, tarım ve iskân alanları görülüyor.
- İstanbul metropoliten alanında doğal kaynaklar olarak büyük önem taşıyan sekiz adet su havzası (Terkos, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Alibeyköy, Sazlıdere, Elmalı ve Ömerli) üzerinde 8 bin 829 hektar düzensiz yapılaşma bulunuyor. Bu yapılaşmanın 4 bin 443 hektar alanı Anadolu yakasında Elmalı ve Ömerli havzalarında, 4 bin 385 hektarıysa Avrupa yakasındaki altı adet su havzasında yer alıyor.

ETİKETLER: çevre kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/son-kalan-10-havza_89869.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!