Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

SPK'dan 'Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Tebliği'

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) Resmi Gazete'de yayımlanan 'Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği', 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.

yapi.com.tr / AA
SPK'dan 'Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Tebliği'

SPK'nın yaptığı açıklamaya göre, Sermaye Piyasası Kanunu'nda yer alan düzenlemelere uyum sağlanması amacıyla hazırlanan SPK'nın 'Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği', Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğin, 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe gireceği hükme bağlandı. Tebliğ ile Türkiye'de ilk defa halka açık ortaklıklarda hakim ortağın diğer ortakları ortaklıktan çıkarma hakkı ile diğer ortakların paylarını hakim ortağa satma hakkının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Ortaklıktan çıkarma ve satma haklarının doğması için ulaşılması gereken oran, ortaklıktaki toplam oy haklarının yüzde 95'i olarak belirlendi.

Söz konusu hakların kullanılabilmesi için ulaşılması geren oranın tespitinde, pay sahiplerinin ve birlikte hareket eden kişilerin doğrudan ve dolaylı olarak sahip oldukları payları ile oy hakkındaki imtiyazlarının dikkate alınacağı hüküm altına alındı.

Ortaklıktan çıkarma ve satma haklarının kullanımında ödenecek bedelin nasıl tespit edileceği de düzenlendi. Buna göre satım bedelinin; payları borsada işlem gören ortaklıklar için özetle borsada işlem gören pay gruplarının her biri için hakim ortak konumunun kazanıldığının veya hakim ortak konumunda bulunup ek pay alındığının kamuya açıklandığı tarihten önceki 30 gün içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalaması, payları borsada işlem görmeyen ortaklıklar için her bir pay grubuna ilişkin fiyatın adil ve makul olduğunun tespiti amacıyla hazırlanan değerleme raporunda tespit edilen bedel olarak dikkate alınacağı hükme bağlandı.

Ortaklık paylarının borsada işlem görmeye başlamasından itibaren 2 yıl süreyle ortaklıktan çıkarma veya satma haklarının kullanılamayacağı da hüküm altına alındı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/spkdan-ortakliktan-cikarma-ve-satma-tebligi_115450.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!