Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Su Bedava!

Musluk suyu içmek iki açıdan çekici bir hal alıyor: Öncelikle tasarruf; musluk suyunun içilebilir olduğu şehirlerde, ev dışında suya para ödemek daha fazla sorgulanıyor. İkincisi çevrecilik; her yıl çöpe giden milyarlarca plastik/pet ambalajı kısmen de olsa azaltma arzusu. Musluk suyuna dönüş eğilimi, doğal olarak bu suyun en kaliteli olduğu

Referans Gazetesi
Su Bedava!

usluk suyu içmek iki açıdan çekici bir hal alıyor: Öncelikle tasarruf; musluk suyunun içilebilir olduğu şehirlerde, ev dışında suya para ödemek daha fazla sorgulanıyor. İkincisi çevrecilik; her yıl çöpe giden milyarlarca plastik/pet ambalajı kısmen de olsa azaltma arzusu. Musluk suyuna dönüş eğilimi, doğal olarak bu suyun en kaliteli olduğu şehirlerde gelişmeye başlıyor.
 
İlk göstergeler

New York'un gönüllü kafelerden oluşan ‘TapIt' hareketi şehirlilere ücretsiz musluk suyu sağlıyor. Su almak için tek şart var: Kafeyi sürekli kullanıma yönelik bir şişe ile ziyaret etmek. Üye noktaları gösteren detaylı TapIt haritası internet üzerinde mevcut. Yayalar cep telefonu veya özel iPhone uygulaması üzerinden haritaya anında erişebiliyor.

Manchester merkezli ‘GiveMeTap' ise bir eğilimin iş fırsatına dönüştürülmesi söz konusu olduğunda göz kamaştırıcı bir örnek. TapIt ile benzer bir mekanizmaya sahip, fakat üye kafeler sadece özel ‘GiveMeTap' şişesi ile gelenlere su sağlıyor. 400 ml'lik alüminyum şişe 7 İngiliz Sterlini'ne satılıyor. Sudan tasarrufun ötesinde, fiyatı meşrulaştıran en önemli faktör gelirin yüzde 70'inin Afrika'da yürütülen temiz su projelerine bağışlanıyor olması. Dünyada yaklaşık bir milyar insanın temiz su içemediği ve çoğunluğun Afrika kıtasında olduğu düşünülürse GiveMeTap şişesinden içilen her yudumun ne kadar ‘ferahlatıcı' olduğu hissedilebilir.

Son olarak, özel filtreli su şişesi ‘Water Bobble' önemli bir gösterge... Çünkü musluk suyuna dönüşün kaliteli suya sahip olmayan şehirlerde de yayılması anlamına geliyor. 300 kez kullanılabilen filtre, suyu bakterilerden ve klordan arındırıyor. Böylece şehir suyunun kalitesini yükselterek daha lezzetli bir hale getiriyor. Karim Rashid tasarımı bu özel şişe 0.55 litrelik bir hacme sahip ve 9.95 USD'ye satılıyor. Kullanımı yaygınlaştığı takdirde ambalajlı suyun ciddi bir rakibi olabilir, tabii ev dışı kullanım ortamlarında.
 
Sonuç


Tüm bu olanlara sadece ‘su özelinde' bakmayalım: Tasarruf bugün (uzun süredir) olmadığı kadar mantıklı. Tasarrufun çevrecilik ile birleştiği noktada yukarıdaki örneklere indirgenemeyecek büyüklükte iş fırsatları saklı. Bu fırsatları iki kelime ile özetleyebiliriz: EKO-LOJİK!

 

ETİKETLER: çevre kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/su-bedava_82068.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!