Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Su Buharlaştı Melen de İstanbul'a Yetmeyecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, DSİ ile birlikte yürütülen Melen Çayı'ndan kente su getirme projesiyle ilgili "Melen fiyasko değil, aksine doğru bir projedir" dedi. Projeyi savunan Topbaş, barajlardaki su oranında geçen yıla göre yüzde 3 düşüş olmasına rağmen İstanbul’un Melen hariç, Ekim sonuna kadar yetecek suyu olduğunu

Hürriyet Gazetesi
1 Su Buharlaştı Melen de İstanbul'a Yetmeyecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, DSİ ile birlikte yürütülen Melen Çayı’ndan kente su getirme projesiyle ilgili "Melen fiyasko değil, aksine doğru bir projedir" dedi.

Önceki gün Melen’de suyun azaldığını belirterek "İstanbul’un suyu tehlike çizgisinde" diyen Topbaş, dün yeniden basın toplantısı düzenledi. Topbaş’ın programında olmayan saat 15:00’deki toplantı, basına saat 13:00’te duyuruldu. Topbaş, bu kez Melen’i savundu ve barajlardaki su oranında geçen yıla göre yüzde 3 düşüş olmasına rağmen İstanbul’un Melen hariç, Ekim sonuna kadar yetecek suyu olduğunu söyledi.

Küresel ısınma

Günde 2 milyon 100 bin metreküp suyun harcandığı İstanbul’da küresel ısınmanın, barajların dolmasına izin vermediğini belirten Topbaş, "Geçen yıl 11.5 milyon metreküp suyumuz buharlaşmıştı. Geçen yıl aynı dönemde yüzde 34.30 olan doluluk oranı, bu yıl 31.57 seviyesinde. Ciddi bir buharlaşma var. Melen’den pompalanan günlük su miktarı 750 bin metreküpten 469 bine kadar düştü" dedi.

İSKİ: Melen suyunu biriktirecek baraj yok

İSKİ yetkililerinin verdiği bilgiye göre Melen Çayı’nın suyunu biriktirecek baraj yok. Bu nedenle yaz aylarında su miktarında azalma oluyor. Ancak DSİ ’nin süren projesi bir baraj yapılmasını da içeriyor. İSKİ Melen Tesisleri sorumlusu Osman Öztopaloğlu, ekolojik dengeyi bozmadan su çekildiğini vurgulayarak, Melen suyunun geldiği barajlarda kışın 19 metre 50 santimetre olan su seviyesinin 1 metreye düştüğünü söyledi. Öztopaloğlu, bir ay sonra İstanbul’a Melen suyu verilemeyebileceğini de söyledi. İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu da "Şu an itibariyle ciddi bir sıkıntı yok. Bu yaz sorunsuz atlatılabilir gibi gözüküyor. Orada henüz baraj yapılmadı. Baraj yapılırsa kışın su tutulabilir. Eylül’de yağışlar başlar, Kasım’da ihtiyacımız olan su barajlara gelir" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/su-buharlasti-melen-de-istanbula-yetmeyecek_62464.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • 2010 avrupa kültür başkenti istanbulun hali.. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!