Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Su Rezervleri Azalıyor

Sınırlı su kaynakları gün geçtikçe artan ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalıyor; susuzluk geleceğin en ciddi sorunlarından biri olarak görülüyor. Dünya yüzeyindeki 1.4 milyar km3'lük su rezervinin sadece yüzde 1'i kullanıma uygun, tatlı su niteliğinde... Bu devasa hacim içindeki sınırlı kaynak birbirini tetikleyen faktörler nedeniyle hızla

CNN Türk
Su Rezervleri Azalıyor

Sınırlı su kaynakları gün geçtikçe artan ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalıyor; susuzluk geleceğin en ciddi sorunlarından biri olarak görülüyor. Dünya yüzeyindeki 1.4 milyar km3'lük su rezervinin sadece yüzde 1'i kullanıma uygun, tatlı su niteliğinde... Bu devasa hacim içindeki sınırlı kaynak birbirini tetikleyen faktörler nedeniyle hızla tükeniyor.
 
En önemli neden artan ihtiyaç. Nüfus artışının yoğun, su kaynaklarının yetersiz olduğu bölgeler gerçek bir susuzluk tehdidiyle karşı karşıya. Afrika'nın büyük bölümü, Ortadoğu, Çin'in güneyi ve Hindistan tehdidi yoğun bir biçimde hisseden bölgeler.

Zira nüfus artışı gıda talebini tetikliyor. Bu, tarım alanlarının artırılması, aynı oranda da sulama ihtiyacının büyümesi demek. Halen dünyada su tüketiminin yaklaşık yüzde 70'ini tarımsal sulama oluşturuyor.

Araştırmalar mevcut su rezervinin, 2050'de yaklaşık 9 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamasının imkansız olduğunu gösteriyor.

Kullanılabilir su kaynaklarını tehdit eden bir diğer önemli etken de küresel ısınma. Artan sıcaklıklar, yüzey sularındaki buharlaşmayı artırıyor.
Buharlaşma suyun kalitesini bozuyor. Yeryüzündeki su, verimli bir şekilde kullanılamadan yok oluyor.

Su kaynaklarını kullanılabilir olmaktan uzaklaştıran bir diğer neden de sanayileşme ve beraberinde gelen kirlilik.

Dünyada halen yaklaşık 1 milyar insan yeterli içme suyundan yoksun. 2,3 milyar kişi sağlıklı suya ulaşamıyor. Yılda 7 milyon kişi ise su ile ilgili hastalıklardan ölüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/su-rezervleri-azaliyor_67377.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!