Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sulak Alanlarımızı Yitirdik

ETİ Burçak ve WWF-Türkiye işbirliğiyle geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ''Türkiye'nin Yarınları Projesi'' sonuç raporunda, Konya Kapalı Havzası'ndaki sulak alanların yüzde 65'inin yitirildiği belirtildi.

NTV
Sulak Alanlarımızı Yitirdik

''Türkiye'nin Yarınları Projesi'' sonuç raporunda, Konya Kapalı Havzası'ndaki sulak alanların yüzde 65'inin yitirildiği belirtildi.

ETİ Burçak ve WWF-Türkiye işbirliğiyle geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ''Türkiye'nin Yarınları Projesi'' sonuç raporunda, Konya Kapalı Havzası'ndaki sulak alanların yüzde 65'inin yitirildiği belirtildi.

Küresel iklim değişikliği dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli çevre ve kalkınma sorunu olarak dikkat çekiyor.

Raporda, Konya Kapalı Havzası'nın büyük bir bölümünde yarı kurak iklimin egemen olduğu, havzaya düşen yağışların yüzde 70'inin bitki yetişme dönemi dışında gerçekleştiği, bu nedenle havzanın Türkiye'nin ikinci derece kurak alanları arasında yer aldığı ifade ediliyor.

Havzada yağışların bahar mevsiminin sonlarına doğru azaldığı, yaz aylarında ise yok denecek kadar düştüğü vurgulanan raporda, havzanın yeterli ve düzenli yağış alamadığına dikkat çekiliyor.

Raporda, havzada bulunan 93 bin 948 adet sondaj kuyusundan, 66 bin 808 tanesinin, yani yaklaşık yüzde 70'inin kaçak olduğuna vurgu yapılıyor. Her sene 1,28 milyar metreküp suyun yer altı rezervlerinden fazladan çekildiği ve yer altı su seviyelerinin hızla düştüğü belirtiliyor.

SICAKLIKLAR ARTACAK

Konya Havzası'nda 2015 yılına kadar sıcaklıkların 2,5 derece civarında, 2030'ların sonundan itibaren de 4 ila 6 derece kadar artmasının beklendiği ifade edilen raporda, şunlar kaydediliyor:

''Sıcaklıkların ve buharlaşmanın artmasıyla beraber, 2030'ların sonundan itibaren Konya Havzası'na yüzde 20-30 daha az yağış düşmesi bekleniyor. 2057'nin önümüzdeki yüzyılın en kurak yılı olacağı tahmin ediliyor. Konya Havzası'nda önümüzdeki 50 yılda yüzey suyunda yüzde 65, yer altı suyunda yüzde 54 azalma olacağı öngörülüyor. Buna bağlı olarak havzadaki toplam kullanılabilir su miktarında yüzde 56 azalma bekleniyor.''

Rapor'da Konya Havzası'ndaki sulak alanların geniş ve el değmemiş tuzcul stepleri, flora ve fauna çeşitliliği ile Türkiye ve dünya için doğa koruma açısından çok büyük önem taşıdığı belirtilerek, ''Ancak ne yazık ki, çevresel ve sosyal etkileri iyi hesaplamadan yapılan su alt yapı yatırımları, sürdürülebilir olmayan tarımsal sulama uygulamaları ve aşırı yer altı suyu çekimi gibi nedenlerle Konya Kapalı Havzası'ndaki sulak alanların doğal yapısı değişmiştir. Bir başka deyişle Konya Kapalı Havzas'ında bulunan sulak alanların yaklaşık yüzde 65'i yitirilmiş durumdadır'' denildi.

ÖNERİLER

Raporda, Konya Kapalı Havzası'nda değişen iklim koşullarına uyum sağlamak, su kaynaklarının akılcı kullanımı ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim için şu adımların atılması öneriliyor:

''Konya Havzası İklim Değişikliği Uyum Planı ve Entegre Su Yönetim Planları hazırlanmalı, iklim koşulları ve su kullanımı dikkate alınarak tarımda bölgesel destekleme sistemi oluşturulmalı, ürün deseni revize edilmeli, Pankobirlik değişim ve dönüşümde 'öncü' rol oynamalı, yer altı suyu kullanımı kontrol altına alınmalı, Havzadaki sulak alan kaybı durdurulmalı, sulak alanlar korunmalı ve Konya Ovası Projesi (KOP) günün ve geleceğin koşullarına göre revize edilmeli.''

 

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/sulak-alanlarimizi-yitirdik_79322.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!