Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Süleymaniye Projesi UNESCO'yu Kızdırdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesi'nin, Süleymaniye'de 2 bin 800 binayı yıkıp yerine Osmanlı tarzında bina yapma projesine UNESCO'dan sert tepki geldi: Tarihi yapıları yıkıp çelikle yeniden yapmak bir cinayettir.

Milliyet Gazetesi/Şenol DEMİRCİ
Süleymaniye Projesi UNESCO'yu Kızdırdı

irleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) İstanbul Dünya Mirası Yürütme Komitesi üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesi'nin, Süleymaniye'de gelecek yıldan itibaren 2 bin 800 binanın yıkılarak yerine Osmanlı mimarisi tarzında yeni binalar yapılmasını amaçlayan projesine tepki gösterdi.

'İstanbul için kötü olur'
İstanbul Yürütme Komitesi üyeleri Prof. Dr. Nur Akın ve Doç. Dr. Deniz İncedayı, bu projeyle Osmanlı ahşap mimarisinin en güzel örneklerinin de yer aldığı çok sayıdaki yapının tamamen ortadan kaldırılacağını öne sürdü. Belediyeleri yanlıştan dönmeye ve işbirliğine davet eden komite üyeleri, aksi durumda İstanbul'un UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarılacağını kaydetti.

Prof. Dr. Nur Akın, "UNESCO Dünya Kültür Mirası" listesinde yer alan İstanbul'da yapılan yenileme çalışmalarının yakından takip edildiğini hatırlatarak, "Süleymaniye'de nasıl bir uygulama yapılacağını Milliyet gazetesinden öğrendik. En azından belediyenin bizi haberdar etmesi, çalışmalar hakkında bilgi vermesini beklerdik" dedi.

'Bu cinayettir'
Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er'in yenileme çalışmalarına yönelik verdiği ayrıntıları dehşete kapılarak okuduklarını kaydeden Akın, "Türkiye'nin de altına imza attığı 2005 tarihli UNESCO Viyana Sözleşmesi'nde tarihi yapıların yıkılarak yeniden yapılmasının söz konusu olamayacağı belirtiliyor ve bundan uzak durulması isteniyor. Bilmiyorlar ise bizden bunu öğrenebilir, danışabilir görüş alabilir, destek isteyebilirlerdi. Ancak bugüne kadar kimse bize bir şey danışmadı. Bunu neden yapmadılar, anlamak mümkün değil. Öğreniyoruz ki, KİPTAŞ aracılığı ile binaları yıkıp çelik konstrüksiyon üzerine inşa edeceklermiş. Bu bir cinayettir" diye konuştu.

'Disneyland gibi'
Aynı komitenin ve Ulusal Ahşap Birliği'nin üyesi Emine Erdoğmuş da şöyle konuştu:
"Bu, büyük bir Miniatürk veya Disneyland inşa etmektir. Aynı tarzda 2 bin 800 bina yapacaklar. Biz Zeyrek'te yenilemeyi nasıl yaptıklarını gördük. Süleymaniye'de kala kala 100 Osmanlı ahşap mimari örneği kaldı. Hepsini yıkıp çelik üzerine yeni binalar yapmayı düşünüyorlar. Bu zihniyetle surları onarıyoruz diye müsamere dekoruna döndürdüler. Aynı zihniyete kim, neden güvensin? Her şey gizli kapaklı yapılıyor."

'Maliyet de abartılı'
Belediye tarafından açıklanan 3 milyar dolarlık maliyetin de abartı olduğunu söyleyen Erdoğmuş şöyle konuştu:
"Ulusal Ahşap Birliği birine 19, diğerine 25 bin YTL harcayarak Zeyrek'te iki binayı restore ettik. Bunda da binadaki ahşap malzemeleri kullandık. Bu çok mu zor da 'Yıkıp yeniden yapacağız' diyorsunuz? Oradaki ruhu çelikle mi yaşatacaksınız? Buna ne Koruma Kurulu ne de UNESCO izin verir. Koruma Kurulu'ndan izin çıkmadığını öğrendik."

http://www.yapi.com.tr/haberler/suleymaniye-projesi-unescoyu-kizdirdi_56523.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!