Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sultanahmet'in Kubbesi Bir Tonluk Avize Yorgunu

Sultanahmet Camisi’ndeki görkemli avizenin kaldırılması ve yerine başka bir aydınlatma sistemi kurulması için düğmeye basıldı. İstanbul İl Genel Meclisi Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu’nun raporuna göre 300 adet zincirle tutturulan 1 tonluk avize kubbeyi yoruyor.

Radikal Gazetesi
3 Sultanahmet'in Kubbesi Bir Tonluk Avize Yorgunu

Sultanahmet’in 300 zincirle kubbeye tuturulan avizeden kurtarılması istendi. (Fotoğraf: Mustafa KÜÇÜK / DHA)

Sultanahmet Camisi’ndeki görkemli avizenin kaldırılması ve yerine başka bir aydınlatma sistemi kurulması için düğmeye basıldı. İstanbul İl Genel Meclisi Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu’nun raporuna göre 300 adet zincirle tutturulan 1 tonluk avize kubbeyi yoruyor.

Komisyon Başkanı Necati Göksu, Başkan Vekili Muharrem Sarıkaya, Sözcü Hüseyin Yüksek ve üyeler Zeynel Varis ile Abdülaziz Çakabey imzalı raporda şöyle denildi: “Yerinde yapılan incelemeye göre kubbeden aşağıya sarkan avizelerin 1 ton civarında ağırlığı olduğu, 300 civarında da kubbelerden aşağıya sarkan zincirlerle tutturulmuş olduğu görülmüştür. Ses hoparlörleri de avize demirlerinin üstüne çok şık olmayan bir şekilde konulmuştur. Ayrıca bu kadar ağırlık caminin kubbelerini yormaktadır” denildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sultanahmetin-kubbesi-bir-tonluk-avize-yorgunu_78298.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • Sultan Ahmet Camisi'nin mimarı Sinan olmayıp, Sedefkâr Mehmet Ağa'dır. Komik yorumlaryapmayalım lütfen YANITLA
  • Haşim Bey'e katılıyorum kaç yüz yıldır kubbe yorulmamış ta şimdi bu arkadaşlar mı tespit etmişler bu yorgunluğu? Birileri iş yapmış olmak için iş yapmaya çalışmasın. Gerçekten bilirkişiler tarafından incelenip böyle bir müdahale gerekiyorsa yapılsın. Bence asıl dert edilmesi gereken camilerin bakımından öte bu ve benzeri camilerdeki cemaatin az olması. Cemaat olsun zaten bakımı da ardından gelir. YANITLA
  • Hangi statik veya betonarme hesabına,hangi laboratuvar testine göre kubbenin yorulduğunu tespit ettiniz merak ediyorum.Kubbelerin yükler altında nasıl davranışlar gösterdiğini biliyor musunuz? ayasofya'nın çatlayan kubbesi için Sinanın kubbenin dört köşesine yaptırdığı 4 adet minare ile payandalardan haberiniz var mı? Asıl dengenin bozulması avizenin kaldırılması ile oluşacaktır. Eserlerinde kuşlar için yuva tasarlayan Sinanın avizenin yükünü hesaba katmadığını düşünmek haksızlıktır. Bu raporu merak ediyorum. Lütfen tarafıma mail ile ulaştırılmasını rica ediyorum. Hatta bu raporun İTÜ'ye gönderilmesi gerekmektedir.Aksi takdirde Avizenin teknik olarak sağlam gerekçeler olmadan kaldırıldığı takdirde, kaldırılmasında raporda isimleri geçenler hakkında yasal yollara başvuracağımın bilinmesini hatırlatırım. Selimiyenin kubbesindeki toprak pohrenkleri beton ile doldurtan;ses akustiğini bozdurttukları İTÜ raporu ile tespit edilen başka bir heyetle mi karşı karşıyayız bilemiyorum. YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!