Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sultanahmet'teki Osmanlı Eserlerine de Özen Göstermeliyiz

Sultanahmet'teki Bizans kalıntıları üzerine otel binası yapılmasının yanlışlığını anlatan iki yazım yayımlandı. Sorunu, Başbakan'ın ilgisi ve desteğiyle Turizm Bakanı'nın çözebileceğini anlatmaya çalıştım.

Milliyet Gazetesi/Güngör URAS



ultanahmet'teki Bizans kalıntıları üzerine otel binası yapılmasının yanlışlığını anlatan iki yazım yayımlandı. Sorunu, Başbakan'ın ilgisi ve desteğiyle Turizm Bakanı'nın çözebileceğini anlatmaya çalıştım.

Turizm Bakanı Sayın Günay, sorunun çözümü için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Çalışmaların kısa sürede sonuçlanacağını söyledi.

Farklı görüşte olan okuyucularımdan mesajlar aldım. Bu farklı görüşleri ve açıklayıcı bilgileri özetleyerek vermek istiyorum.
- İnşaat yapan, yönetim merkezi Kanada'da bulunan Four Seasons işletme zinciri değildir. Four Seasons grubu, mülkiyeti Astay Gayrimenkul Yatırım şirketine ait otel binalarını işletmektedir.

- Astay Gayrimenkul Yatırım şirketi sadece Sultanahmet'te arkeolojik kalıntı üzerindeki 50 yataklı binayı yapmamaktadır. Beşiktaş'taki yarım kalmış Devlet Konukevi binalarını (eski Atik Paşa Sarayı'nı) büyük harcamalarla otele dönüştürmektedir. Bu otel İstanbul'da son yıllarda yapılan en büyük turizm yatırımıdır. Yakında işletmeye açılacaktır.

Önemli bir kazı yapıldı
- Sultanahmet'teki eski cezaevi binasıyla birlikte tahsis edilen 17 dönüm arazinin 11 dönümünde on yıldır arkeolojik kazı yapılmıştır. Bu kazı için harcanan yaklaşık 10 milyon doların büyük bölümünü tahsisin eski sahibi Enternasyonal Turizm Yatırım şirketi, bir bölümünü Astay Gayrimenkul Yatırım şirketi ödemiştir. Bu harcama özel sektörün arkeolojik kazı için bugüne kadar yaptığı en büyük harcamadır. Bu sayede Sultanahmet'te bugüne kadar toprak altında kalan çok sayıda eser ortaya çıkmıştır.

- Tarihi eserlerin yer altında kalması da, gözden uzak kalması da doğru değildir. Tarihi eserlerin imkân ölçüsünde daha görünür hale getirilmesi, korunması da teşvik edilmektedir. Milliyet Pazar'da Prof. Dr. Murat Belge'nin Filiz Aygündüz ile söyleşisinde de belirttiği gibi, başka ülkelerde de eski kalıntılar çevresinde yapılmış çok sayıda otel vardır. Eski eserlerin bulunduğu alanlarda kalıntıları tahrip etmeyecek, kalıntıların üzerini betonla kapatmayacak, kamuya açık yapılaşmalara izin verilmelidir.

Korumak başka, saklamak başka
- "Bizans'ı ortadan kaldırıyoruz" uyarısı doğrudur ama, biz sadece Bizans eserlerini değil Osmanlı eserlerini de yok ediyoruz.
Sultanahmet'teki sadrazam saraylarından hiçbiri bugünlere ulaşamadı. Bugüne ulaşabilen tek önemli sivil yapı İbrahim Paşa Sarayı, onun da bir bölümü ayakta. Biz Sultanahmet'teki Osmanlı eserlerini de koruyamadık.

- Sultanahmet'te Ayasofya'nın karşısında şimdilerde kazı yapılan alanda Osmanlı'nın Adliye Sarayı vardı. Bu saray 1933 yılında yandı. Yeni bir adliye binası için açılan yarışmayı mimar Asım Kömürcü'nün projesi kazandı. Bu yarışma iptal edildi. Sedat Hakkı Eldem ile Emin Onat'a proje hazırlattırıldı. Bu iki mimar adliye binasının İbrahim Paşa Sarayı'nın yerine yapılmasını öngörüyordu. Bazı mimarlar bu projeye karşı büyük bir savaş başlattı. Sonunda İbrahim Paşa Sarayı'nın ön bölümü (halen Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor) yıkılmadı ama arkadaki ana bölümü yıkıldı. Adliye binası buraya yapıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sultanahmetteki-osmanli-eserlerine-de-ozen-gostermeliyiz_58617.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!