Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sulukule'de Şenlik Var: Haydi Dayanışmaya!..

Yıkıma az kala, 3 bin 500 Roman'ın yaşadığı Neslişah ve Hatice Sultan Mahallesi sakinleri 1000 yıllık miraslarına sahip çıkıyor. Şimdi söz 40 Gün 40 Gece Platformu'nda...

Radikal Gazetesi/Ayşegül Oğuz
Sulukule'de Şenlik Var: Haydi Dayanışmaya!..

Sulukule'de kentsel yenileme projesi kapsamında başlatılan yıkıma çok az kaldı. 3 bin 500 Roman'ın yaşadığı Neslişah ve Hatice Sultan Mahallesi sakinleri, 1000 yıllık bir tarihin devamcısı olarak kendi miraslarına sahip çıkıyor. Şimdi sanatçı, mimar, hukukçu, akademisyen ve mahallelilerin kurduğu 40 Gün 40 Gece Platformu konuşacak ve Sulukule'nin geleceğini yeniden inşa edecek. Platformun dört sözcüsü, Ulaşılabilir Yaşam Derneği'nden Hacer Foggo ve Belgin Cengiz'le İnsan Yerleşimleri Derneği'nden Aslı İngan ve Funda Oral, hareketi ve Sulukule için neler yapılabileceğini anlattı. Çalışmaları izlemek isteyenler "www.40gun40gece-sulukule.blogspot.com" 'a tıklayabilir.

Sulukule'de neler oluyor?

Hacer Foggo: Kentsel Yenileme Projesi, 2005'te Bakanlar Kurulu'ndan çıktı. Haziran 2006'da da Fatih Belediyesi, Sulukulelilerle görüşmek için davetiyeler göndermeye başladı. Belediye 2005'te bir anket yaptığını, insanların görüşlerini aldığını, bu projeyi sonra oluşturduklarını iddia ediyor. Sulukulelilerse belediyenin 2005'te kendilerini evlerinde ziyaret ettiğini, ama sadece hane sayısını, evlerin sağlam olup olmadığını tetkik ettiğini söylüyor. Belediye bilirkişi getirip evin metrekaresini 500-600 YTL'den hesaplıyor; üç-dört katlı bir ev olsa bile, o evi tek ev olarak kaydediyor ve 50 bin YTL'ye evleri satın alıyor.

Evlerin yerine ne yapılacak?

H.F.: Klasik Osmanlı-Türk mimarisine uygun evler. Bu evler 120-130 bin YTL'ye satılacak. Belediye 10 yıllığına borçlandırarak, Sulukulelilerin de bu evlerin sahibi olabileceğini söylüyor, ama onların bu parayı ödemeye güçleri yok. İş böyle olunca da evlerini satmaya başladılar. Şöyle söylentiler dolaşıyor: "Cumaya kadar evinizi satmazsanız, devlet el koyacak ve bankaya paranızı beş yıl sonra yatıracak." Korkudan şu ana kadar 120 ev satıldı. Böyle giderken, 19 Ekim 2006'da Bakanlar Kurulu, Sulukule için 'acele kamulaştırma' kararı aldı, 13 Aralık'ta da bu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu 60 günlük sürede 12 Şubat'ta da Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği yürütmenin durdurulması için dava açtı, hâlâ sürüyor. Şimdiye dek altı ev yıkıldı. Belediye hiçbir eve tebligat göndermedi. Hepimiz başından beri şu soruyu soruyoruz: Bu ne acele? Biliyoruz ki, proje henüz onaylanmadı, kurulun başına Ankara'dan bir müdür bile atanmadı.

Onlar ne yapmak istiyor, bir direniş mi örgütleniyor?

H.F.: Direniş değil, insanları bilgilendirmeye çalışıyoruz. 'Evinizi yıktırmayın, direnin, dozerlerin önüne yatın' demiyoruz. Onların talepleri şu: Biz evlerimizin yıkılmasını istemiyoruz, restore edilmesini istiyoruz!

40 Gün 40 Gece Platformu neden kuruldu?

Aslı İngin: Sulukule için ne yapılabilir diye konuşurken Hacer, "Yıkıma 40 gün var" dedi ve isim bu oldu. Sulukule'ye teğet geçen her konuyu, insanı bu platforma katalım, herkesi kucaklayan çatı oluşturalım istedik. Amaç kuvvetli bir ses çıkarmak, kamuoyunda uzun vadeli pozitif bir imajın, geleceğin kurulmasını sağlamak.

Aranızda yerli halkın gücü ne?

A.İ.: Bilgi Üniversitesi'nde 18 Ocak'-ta yaptığımız toplantının ev sahibi Sulukulelilerdi. Bugün yapılacak ilk etkinlikler dizisini de Sulukulelilerin o toplantıdaki talepleriyle hazırladık.

Funda Oral: Sulukule'nin yıkılmasına sadece Sulukuleliler değil, bu şehrin bütün sahiplerinin direnmesi gerekiyor. Bugün yapacağımız etkinlikler bu direnişi harekete geçirebilir.

H.F.: Projelerde gerekçe olarak, çöküntü alanı olduğuna vurgu yapılıyor. Ama Sulukule çöküntü alanı değil; evlerin restorasyona ihtiyacı var. Sulukuleli oradan gitmesin istiyoruz, alternatif bir proje oluşturmaya çalışıyoruz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sulukulede-senlik-var-haydi-dayanismaya-_52935.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!