Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Susuz İstanbul Bu Kez Sudan 50 Milyon Euro Kazanacak

Türkiye bu yıl yine 'susuzluğu ve barajlarda azalan suyu' konuşurken, İstanbul 2009 Mart'ında sudan 50 milyon Euro kazanmaya hazırlanıyor. 16-22 Mart 2009'da 5. Dünya Su Forumu'na evsahipliği yapacak olan İstanbul'a bu çerçevede 8 bini katılımcı olmak üzere 20-25 bin kişinin gelmesi bekleniyor.

Sabah Gazetesi
Susuz İstanbul Bu Kez Sudan 50 Milyon Euro Kazanacak

/P>

Talebelerimi artık İstanbul'a getirip gezdiriyorum

Prof. Dr. Oktay Tabasaran:

Yıllar önce öğrencilerini bir su arıtma tesisi için Almanya'ya götürdüğünü anlatan Prof. Dr Oktay Tabasaran, yıllar içinde nelerin değiştiğini şu anısı ile anlattı: "O gezi sırasında aralarında Türk öğrencilerim de vardı. Onlardan biri de daha sonra yıllarca İSKİ'nin Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Veysel Eroğlu idi. Bir ara gelip, "Hocam fotoğraf çekebilir miyim?" dedi. Nedenini sorduğumda, "Türkiye'de hiç arıtma tesisi yok da ondan" yanıtını verdi. Düşünün Türkiye ne durumda idi. Ben yıllarca talebelerimi İsviçre ve Avusturya gibi ülkelere götürüp arıtma tesislerini örnek gösteriyordum. Ancak şimdi İstanbul'un öyle güzel arıtma tesisi var ki, talebelerimi artık örnek için İstanbul'a getiriyorum."

Musluktan su içmem çünkü depolarda insan ölüsü bile var

Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi:

İstanbul Su Forumu'nun Genel Sekreter Yardımcılığı görevini üstlenen Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi, "İstanbul'da çeşmeden akan suyu içebilir miyiz? Siz çeşmeden su içiyor musunuz?" sorumuza şu yanıtı verdi: "Kendi evimde arıtma sistemi kurdum, dezenfekte edip içiyorum. Ama dezenfekte etmeden içmem. Çünkü dağıtım sisteminde yeraltı su seviyesinden içeriye kaçaklar var. Yüzde 15-20'leri bulan bir kaçaktan söz ediliyor. Yani basınç yüksek iken dışarıya doğru olan kaçak, basınç düşük iken bu kez içeriye kaçak oluyor. Bir de tabii depolar çok önemli. İstanbul'daki depolarda kedi ölüsünden insan ölüsüne kadar birçok şeye rastlamak mümkün. Depoların temizliğinden emin olmak çok önemli."

Ankara'da arsenik oranı düşük

Ankara ve İzmir'in sularındaki arsenik oranlarının 'tehlike boyutunda olup olmadığı' yönündeki sorumuza da Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi, "İzmir'i bilmiyorum ama Ankara'da 1 mikrogramın altındaki bir orandan bahsediliyor. Biz bu orana bakarak tehlike görmüyoruz" yanıtını verdi.

Su kullanım hakkı dünyaya model oldu

Türkiye'de su ile ilgili uygulamalarının bazılarının dünyaya örnek olduğuna işaret eden Prof. Tabasaran, "Türkiye baraj yapımını özel sektöre verdi. Bu sırada devlet su kullanım hakkını ihaleye çıkarıyor, özel sektör santralini kuruyor ve elektrik başına bir bedel ödüyor. Dünya sadece bizde olan bu sistemi konuşuyor" dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/susuz-istanbul-bu-kez-sudan-50-milyon-euro-kazanacak_62530.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!