Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Suyu ‘Kutu’da Arıttı, 100 Bin Eve ‘Cimri’ Soktu

Son dönemde sık sık yaşadığı susuzluklarla gündeme gelen Ankara’dan bol ‘su’lu bir firma çıktı. Ankaralı girişimci Emre Ermiş’in kurduğu ‘Su Kutusu’ adlı firma, şebeke suyunu içme suyuna çeviren cihazıyla 3.5 yıl içinde Türkiye genelinde 50 bin eve girmeyi başardı. 20 milyon YTL ciroya koşan firma, büyük su tasarrufu sağlayan ‘Cimri’ adlı su

Milliyet Gazetesi
6


Son dönemde sık sık yaşadığı susuzluklarla gündeme gelen Ankara’dan bol ‘su’lu bir firma çıktı. Ankaralı girişimci Emre Ermiş’in kurduğu ‘Su Kutusu’ adlı firma, şebeke suyunu içme suyuna çeviren cihazıyla 3.5 yıl içinde Türkiye genelinde 50 bin eve girmeyi başardı. 20 milyon YTL ciroya koşan firma, büyük su tasarrufu sağlayan ‘Cimri’ adlı su tıpasını da 100 bin evle ücretsiz olarak buluşturdu.

Su Kutusu’nun kurucusu Emre Ermiş, yola ilginç bir projeyle çıkmış: Türk halkının ağız tadına uygun su üreten ve beyaz eşyanın yanında ‘sırıtmayan’ bir arıtma cihazı yapmak... Emre Ermiş şöyle anlatıyor:

“Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun olduktan sonra 1995 - 2001 arası arıtma sektöründe çalıştım. 2000’den itibaren birkaç kez ABD’yi ziyaret ettim. Burada su arıtma cihazlarının yaygınlığını gördüm. Bizde ise ‘akan su kir tutmaz’ anlayışı hâkimdi. Bir de amatör sistemler Türkiye’de bu pazarı biraz kirletmişti. Ancak sağlam bir proje olursa bu işin yaygınlaşacağını hissettim.”

Klora karşı bilendi!

Ermiş, 2001’de ‘Su Kutusu’ projesinin tasarımlarını yapmış. Ortaya çıkan cihaz, kutuya benzediği için şirketin adını Su Kutusu, aklında ihracat olduğundan cihazın adını da Waterbox (İngilizce: Su Kutusu) koymuş. 2002’de tescil almış ancak kendi birikimleri ve aile desteğiyle belli bir yere kadar ilerleyebilmiş. Ermiş şöyle devam ediyor:
“Bu sırada TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve KOSGEB’in araştırma ve geliştirme (ar-ge) destekleri olduğunu öğrendim. Bu desteklerden yararlanmak için bir proje hazırladım: Bizde belediye suları ciddi biçimde klorlar. Su Kutusu’na buna uygun bir filtre yaptım. Ters ozmos sistemiyle çalışan sistem çift çevrim kapsül filtre kullanıyor. Bu sistem ilk olarak Nasa tarafından uzay kapsülünde atık sudan içme suyu elde etmek için kullanılmıştı. 2003’te proje onaylandı ve destekler çıktı. 2004’te seri üretime başladık. Ayda 150 satışla başladık. Şimdi ayda 2.700 tane satıyoruz. Başladığımızda 2 işçi vardı, şimdi 75 kişi var. Paketlenmiş suyun maliyetinin yarıdan fazlası taşıma ve ambalaj. O yüzden çok tutulduk. Devlet kurumlarına, işyerlerine ve 50 bin eve girdik.” 

Kendini 1 yılda amorti ediyor

Türkiye’de sektördeki firmaların çoğunlukla kimyasal ürün ithalatçısı ya da endüstriyel arıtımcı olduğunu söyleyen Ermiş, Su Kutusu’nu beyaz eşya sınıfında dayanıklı tüketim malı gibi tasarladığını anlatıyor. Ermiş, “Cihaz, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi algılansın, evin bir köşesinde yer alsın istedik” diyor.

Evlere 2 model

Cihazın yüzde 85’inin OSTİM’deki fabrikada üretildiğini dile getiren Ermiş, yalnızca filtre malzemelerini ithal ettiklerini belirterek şunları anlatıyor:
“7 ana modelimiz var. Evler için 2 model var. Biri tezgâh üstünde, diğeri altında. Su Kutusu, damacanayla kıyaslandığında kendini işyerinde 6 ayda, evde 1 yılda amorti ediyor. Fiyatlar 700 YTL ve 2500 YTL arasında değişiyor. En küçük boy cihaz şebeke suyundan saatte 6 litre içme suyu yapıyor. Ürettiği suyu sıcak ve soğuk verenler var. Filtre ise 1 - 1.5 yılda bir değiştiriliyor. 115 YTL’ye mal oluyor.”

Havayla suyu karıştıran ‘Cimri’

Ermiş’in firması bir de ‘Cimri’ dağıtıyor. Havayla suyu yüzde 50 oranında karıştıran Cimri adlı tıpa su tasarrufu sağlıyor. Bunu tanıtım ofislerinde bedava dağıttıklarını belirten Ermiş, şunları söylüyor:
“100 bin Cimri dağıttık. Ciddi tasarruf sağladık. İhracatımız ciromuzun yüzde 1’i kadar. Önce Türkiye’ye yönelmek istedik. Arıtma işi satmakla bitmiyor. Hizmet verilmesi ve tanıtılması lazım. İleride yurtdışına birebir gidip sistemi oturtacağız. 2010’da Kıbrıs’la başlıyoruz. Sonra komşulara sıra gelecek. 2010’da Türkiye’deki 20 tanıtım ofisini de 50’ye çıkaracağız.”

25 bin ağaç dikecek

Ankara OSTİM’deki üretimin seneye Gölbaşı’na taşınacağını belirten Ermiş, “Geçen sene 10 milyon YTL ciro yaptık. Bu sene 2 katını bekliyoruz. Satışta da 25 bin ürünü geçeriz” diyor. Ermiş, satılan her Su Kutusu’na karşılık Ankara’ya bir fidan diktiklerini ve bu yıl 25 bin fidan hedeflediklerini söylüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/suyu-kutuda-aritti-100-bin-eve-cimri-soktu_62560.html

Read Comment Section
6 Yorum Yorum Yaz
  • evime aldıgım en güzel cihaz sagolasın WATERBOX YANITLA
  • WATERBOX YADA SU KUTUSU YANİ SU ARITMANIN DOĞRUSU.ÇOOOK MEMNUNUM HERKES KULLANMALI.... YANITLA
  • piyasada aynı kalitede yarısı fiyatına ürünler mevcut, bir de ankara dışında bir ildeyseniz mutlaka başka firmalara yönelin aksi takdirde hesap sormanız uzaktan uzağa zor olur. YANITLA
  • bence de ciddi olmayan satış elemanlarına sahipler herşey eve gelip tanıtım yapılana kadar, sonra sözleşmedeki geri iade ve iptali için muhatap olacağın hiç kimse yok. iadesi ve iptali için baş vurulduğunda muhatap olacağın hiç kimse yok. havadan sebeplerle geri dönülmüyor. gayri ciddi işlem yapıldığını düşünüyorum. YANITLA
  • acemi ve isin ehli olmayan satis elemanlarinin hatalari yuzunden sozlesmeyi yaptigim yani parasini verdigim halde cihaz bir haftadir takilmadi. once elemanlari kargoya yanlis adres vermisler, sonra gecikme ile gelen cihaz gerekli olcum yapilmadigi icin lavabonun altina buyuk geldi sigmadi. satisi yapan ve onun menajerim diye tanittigi kisiler hic ortalarda yok. ben uzun bekleme sonrasinda ulastigim zaman gayet ciddiyetsiz bir sekilde konusarak korkmayin sizin paranizin ustune oturulmaz gibi bir cumle kurarak gecistirdi. lutfen sirket yetkilileri bu konu ile ilgilenirse memnun olurum. YANITLA
6 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor.  1  |  2  |  DEVAMI
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!