Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Suyu Toplayın Tarihi Taşımayın

Ilısu Baraj Göleti altında kalacak Batman'ın tarihi Hasankeyf İlçesi'nde hangi tarihi eserlerin taşınıp taşınmayacağına karar verecek olan ve 25 kişiden oluşan Bilimsel Kurul incelemelerine başladı.

Hürriyet Gazetesi
Suyu Toplayın Tarihi Taşımayın

Ilısu Baraj Göleti altında kalacak Batman’ın tarihi Hasankeyf İlçesi’nde hangi tarihi eserlerin taşınıp taşınmayacağına karar verecek olan ve 25 kişiden oluşan Bilimsel Kurul incelemelerine başladı.

Aralarında, Tarih, Çevre ve Değerlendirme Merkezi (TAÇ-DAM) Başkanı Prof. Dr. Numan Tuna’nın da bulunduğu 25 kişilik Bilimsel Kurul üyeleri, Ilısu Barajı tehdidi altındaki Hasankeyf’te incelemelerde bulundu. Tuna, Almanya, Avusturya ve İsviçre’nin baraja kredi vermek için şart koştuğu 153 maddeye uyulup, uyulmadığını yerinde araştırdıklarını ifade ederek, "Yabancılarla birlikte hazırlayacağımız raporu önümüzdeki günlerde internet sayfamızda kamuoyuna duyuracağız. Sözleşme hükümlerine uyulup uyulmadığını heyet çok yönlü araştırıyor. Şu anda bir şey söylemek yanlış olur. Ama kredi teminatı veren kuruluşların temsilcileri herkesten görüş alıyor. Eğer bir kural ihlal edilirse yabancıların kredi vermesi oldukça zorlaşır" dedi.

Hasankeyf’e 2 kilometrelik uzaklıktaki Raman Dağı eteğindeki yeni yerleşim alanı ile kültürel park alanında incelemelerde bulunan bilimsel heyet, DSİ Diyarbakır Bölge Müdür yardımcısı Hasan Kılıç’tan bilgi aldı. Kılıç, Ilısu Barajı’nın tamamlanması halinde yılda yağışlarla birlikte 11 milyar metreküp suyun toplanacağına dikkat çekti. Kılıç’ın bilgilerinden tatmin olmayan Avusturyalı Prof. Dr. Klaus Nohlen, "Suyu burada toplayabilirsiniz ama tarihi eserleri taşıyamazsınız. Eski tarihi eserleri yerinde korumak zorundasınız" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/suyu-toplayin-tarihi-tasimayin_63173.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!