Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

İstanbul Su Mutabakatı

Suyunu Yöneten Şehirlerde Fransız Üstünlüğü

Devlet Başkanları Beyannamesi, Parlamenterler Yardım Masası, Bakanlar Beyannamesi, İstanbul Su Mutabakatı, Gençlik Beyannamesi, Avrupa Parlamentosu Kararları’nın masaya yatırıldığı forumda, İstanbul Su Mutabakatı, şehir su kaynaklarını başarıyla yönettikleri için Avustralya’nın Brisbane, Avusturya’nın Viyana, Fransa’nın Paris, Houdan, Maxevielle

Radikal Gazetesi
Suyunu Yöneten Şehirlerde Fransız Üstünlüğü

Türkiye ile Dünya Su Konseyi’nin, "Farklılıkların Suda Yakınlaşması" temasıyla 16-22 Mart arasında ortak düzenlediği "5. Dünya Su Forumu" sona erdi. Dünyadaki su sorununu uluslararası gündeme almak, dünya su kalkınma raporunu yayınlamak ve Binyıl Kalkınma Hedefleri’ni gözden geçirmek amacıyla Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi ile Feshane Kültür Merkezi’nde düzenlenen foruma 92 ülkeden 33 bin kişi katıldı.

Değişik ülkelerden 3 prens, 3 cumhurbaşkanı, 5 başbakan, 95 bakan ve bakan yardımcısı, 263 parlamenter, 200 belediye başkanı, 91 şehirden vali yardımcısı ve 155 ülkeden üst düzey yetkili ve delegenin katıldığı forumu, Birleşmiş Milletler dahil su konusunda uzman yaklaşık 5 bin katılımcı kurum, 14 uluslararası örgüt başkanı, 1268 basın mensubu takip etti.

Dünya Su Konseyi, Devlet Su İşleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen forumda, politik gündemde suyun önemini vurgulamak, 21. yüzyılda uluslararası su sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak, somut çözümler ortaya koymak ve dünya kamuoyunu bu çözümlerin önemini anlatmak ve politik taahhütler üretmek hedeflendi.

Forumun ilkleri

Forum kapsamındaki politik süreç, ilk defa birçok devlet ve hükümet başkanını bir araya getirdi.  Bölgesel yöneticiler politik süreç kapsamında İstanbul Su Mutabakatı’nı hazırlayıp imzaladı. Gündem 21, kadınlar, gençler ve çocuklar, işletme ve sanayi, yerel idareler, bilim ve teknoloji, işçi sendikaları, yerli halk, çiftçi ve sivil toplum örgütleri gibi temel grupların forumun değişik alanlarında temsil edilmesini sağladı.  Çevre dostu forum, çevreye zararlı atık ve emisyonların azaltılma faaliyetlerine öncülük etti.

Sanal buluşma alanı "http://portal.worldwaterforum5.org" tüm global su ailesini bir araya getirdi.

Etkinlikler

Forum kapsamında, Devlet Başkanları Zirvesi, Parlamenterler Toplantısı, Bakanlar Konferansı, Yerel Yönetimler Süreci, Üst Düzey Üçlü Diyalog Toplantıları yapıldı.  Devlet Başkanları Beyannamesi, Parlamenterler Yardım Masası, Bakanlar Beyannamesi, İstanbul Su Mutabakatı, Gençlik Beyannamesi, Avrupa Parlamentosu Kararları’nın masaya yatırıldığı forumda, İstanbul Su Mutabakatı, şehir su kaynaklarını başarıyla yönettikleri için Avustralya’nın Brisbane, Avusturya’nın Viyana, Fransa’nın Paris, Houdan, Maxevielle ve Strasbourg şehirleri "Şampiyon Şehir" ilan edildi.

Ödüller

"5. Dünya Su Forumu"nda, su konusunda toplum bilincinin artmasına katkıda bulunan Anadolu Ajansı Muhabiri Özgür Çoban’a, Aqua Media İnternational’dan Alison Bartle’e, Haber 24’ten Özgür Yılmaz, Zaman gazetesinden Gürhan Savgı ve NTV’nin Yeşil Ekran programına "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Su Ödülü" verildi.  Öte yandan, "2. Hasan Dünya Su Ödülü", su kaynaklarının gelişmesine katkıda bulunan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Arap Fonu Başkanı Dr. Abdulatif Yousef Al-Hamad, en iyi kamusal su politikasına verilen "Meksika Su Ödülü" Çin’den Guangzhou Province, Meksika’dan Leon Guanajuato ve Peru’dan Lima aldı. Binyıl Kalkınma Hedefleri ve benzer küresel hedeflerin gerçekleştirilmesine katkıda bulunanlara sunulan "Kyoto Dünya Su Ödülü" Watershed Organisation Trust’tan (WOTR) Marcella D’Souza’ya verildi.  "5. Dünya Su Forumu" İstanbul’dan önce, 2006’da Mexico City, 2003’te Kyoto, 2000 Lahey, 1997’de Marakeş’te düzenlenmişti.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/suyunu-yoneten-sehirlerde-fransiz-ustunlugu_67581.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!