Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Taksim Meydanı Araç Trafiğine Kapatılıyor

İstanbul'un ve Türkiye'nin en gözde kültür, eğlence ve alışveriş merkezi olan Taksim, yeni bir hüviyete kavuşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim Meydanı'nı, Gezi Parkı ile birleştirmek için proje hazırlıyor.

Zaman Gazetesi/Yasin KILIÇ
Taksim Meydanı Araç Trafiğine Kapatılıyor

stanbul'un ve Türkiye'nin en gözde kültür, eğlence ve alışveriş merkezi olan Taksim, yeni bir hüviyete kavuşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim Meydanı'nı, Gezi Parkı ile birleştirmek için proje hazırlıyor. Hazırlıkları halen devam eden yayalaştırma çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Projede Tarlabaşı Bulvarı'ndan The Marmara Oteli'ne geçiş yolu olan Tak-ı Zafer Caddesi trafiğe kapatılıp araç hareketleri Asker Ocağı Caddesi üzerinden Mete Caddesi'ne yönlendirilecek. Böylece İstiklal Caddesi'nden gelen yayalar araç trafiği yaşamadan Gezi Parkı'na geçebilme imkânı bulacak. Taksim Meydanı Yayalaştırma ve Trafik Sirkülasyonu Planlama Projesi'nde 14 bin 600 metrekare alan yayalaştırılacak. Daha önce yayalaştırılan Talimhane bölgesi ile 40 bin metrekarelik alan yayalara ayrılmış olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi proje ile, Asker Ocağı Caddesi üzerindeki araç hareketlerini engelleyen yaya köprüsünü de yıkıp yine yayalar için daha konforlu ve estetik bir köprü yaparak yayaların Harbiye istikametine devam etmelerini sağlıyor. Yaya köprüsünün iyileştirilmesi ile araç trafiği kapasitesi yükseltilen Asker Ocağı Caddesi yeniden düzenlenecek trafik sinyal koordinasyonu ile Beşiktaş yönünden gelen araç yükünü daha rahat karşılayacak hale getirilecek.

Taksim bölgesindeki ilk yayalaştırma çalışması 1991 yılında eski adı Cadde-i Kebire olan İstiklal Caddesi ile başlamıştı. Tünel-Taksim arasına, eskiyi canlandırmak amacıyla elektrikli tramvay koyuldu. Bugün Beyoğlu'nun, resmî ve özel tiyatrolar ile kitabevleri, resim galerileri ve yabancı ülkelerin kültür kuruluşlarıyla gözde bir kültür ve sanat merkezi olmanın yanı sıra, önemli bir ticaret ve alışveriş merkezi haline getirilmesi konumuna bu proje ile başlanmıştı. Ardından 2005 yılı yazında Talimhane bölgesinde bir aylık süren çalışma sonunda 25 bin metrekarelik alan yayalaştırılmıştı. Toplam beş caddeyi kapsayan alanda yol yapımı ve ışıklandırma çalışmaları yapıldı. Bölgede bulunan yaklaşık 40 otel yenilendi ve Talimhane bir turizm ve kültür merkezi oldu.

"Talimhane Bölgesi Yayalaştırma Projesi" geleneksel, tepeden inme yaklaşım içeren proje anlayışının aksine, bölgede yaşayanların katılımı ile gerçekleştirildi. Proje kararları, bölgede yaşayan ya da bölge hakkında bilgi sahibi kişi ve kurumlarla yapılan toplantılarda alındı. Talimhane'nin yeniden düzenlenmesi ve onarım çalışmaları sırasında 120 işçi ve 16 mühendis görev aldı. Trafiğin kapatıldığı caddeler, yayalar için yürüyüş yolu olarak düşünüldü. Bölgede bulunan otellerle binaların restorasyon ve temizlik işlemleri de bu zaman zarfında gerçekleştirildi.

Yeni proje ile bölgenin tamamına yakını yayalaştırılacak. Talimhane, Taksim Gezi Parkı'nda yayalar araç korkusu yaşamadan dolaşabilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/taksim-meydani-arac-trafigine-kapatiliyor_54064.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!