Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Talana Karşı Ayvalık Seddi

Maliye Bakanlığı'nın, Çanakkale'den Mersin'e kadar olan sahil hattının tümünü TOKİ aracılığıyla yabancılara "villa" adı altında yapılaşmaya açma girişimine karşı refleks gelişiyor. Doğal dokunun bozulmasına karşı çıkan yerel yönetimlerden Ayvalık Belediyesi, meclis kararı çıkararak, TOKİ'nin istediği alanları yeşil alan olarak tescilledi. TOKİ'nin

Cumhuriyet EGE
1 Talana Karşı Ayvalık Seddi

Maliye Bakanlığı'nın, Çanakkale'den Mersin'e kadar olan sahil hattının tümünü TOKİ aracılığıyla yabancılara "villa" adı altında yapılaşmaya açma girişimine karşı refleks gelişiyor. Doğal dokunun bozulmasına karşı çıkan yerel yönetimlerden Ayvalık Belediyesi, meclis kararı çıkararak, TOKİ'nin istediği alanları yeşil alan olarak tescilledi. TOKİ'nin ilçenin en prestijli alanlarından Cennet Tepesi'ne, toplu konut yapmak istemi karşısında, 80 bin metrekarelik arazi "yeşil alan" kapsamına alınarak, korunma yönünde adım atıldı.

TOKİ, Ayvalık'ın seyir terasları arasında yer alan Cennet Tepesi'ne, 280 konut inşa etmek için girişimlere başladı. Konuyla ilgili ilçeye gelen TOKİ yetkilileri, yerel yöneticilerle görüştü. Yapımı planlanan 280 konut için ilçenin en gözde alanlarından Cennet Tepesi istendi. Bunun üzerine toplanan Ayvalık Belediye Meclisi, adı geçen alanın üzerindeki imar yetkisini kaldırarak, 80 bin metrekarelik araziyi yeşil alan olarak tescilledi.

Söz konusu proje kapsamında Çanakkale'den Mersin'e kadar olan sahil kesiminin ve yanı sıra kaplıca alanlarının, yabancılara yeni yaşam alanları kurma temelinde şekillendirilmesi öngörülüyor. Yerleşim yerlerinin içinde sağlık merkezleri, spor kompleksleri, huzur evi ve sosyal birimler de yer alacak. Belirlenen alanlarda yeni golf sahaları ve beraberindeki villaların yapımı da, tasarlanan projenin bir bölümünü oluşturuyor. Proje kapsamında Çanakkale, Bursa, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya ve Mersin illerindeki sahil kesimi yapılaşmaya açılacak. Ayrıca Denizli ve Afyon'daki kaplıca bölgelerinde de, ikinci konutlar inşa edilecek. Çalışmalar kapsamında hazine arazilerinin belirlenmesine başlandı. Belirlenen alanlarda projenin hayata geçmesi için ilk adımlar atılıyor.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, söz konusu projenin Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesinin güçlüğüne değinirken, Maliye Bakanlığı'nın, kendilerini görevlendirdiğini vurguladı. Bayraktar, sahil kesiminde 5 yıldızlı otel konforunda sitelerin kurulacağını kaydettiği açıklamasında, hazırlanan projeleri özel sektöre yaptıracaklarını ve kazançtan pay alacakları duyurusunu yaptı.

Maliye Bakanlığı'nın, TOKİ üzerinden yürütmeye çalıştığı projeye kendi sınırları içerisinde geçit vermeyen Ayvalık Belediyesi, Çanakkale'den Mersin'e kadar olan hatta bulunan sosyal demokrat yerel yönetimlere örnek oluyor. Ayvalık Belediyesi'ne, Cennet Tepesi'nde, 280 lüks konut yapma istemiyle başvuran TOKİ buradan olumsuz yanıt aldı. Belediye yetkilileri, TOKİ yöneticilerine söz konusu alanda yetişkin ağaçların yer aldığını bildirseler de, TOKİ yetkilileri ağaçları başka bir yere taşıyabileceklerini aktardılar. Yerel yöneticiler bunun üzerine Ayvalık Tarım İlçe Müdürlüğü'ne başvurdular ve görüş istediler. Yetişkin kızılçamların naklinin olmayacağı bilgisinin alınması ardından konu Ayvalık Belediye Meclisi'ne taşındı. Meclis aldığı kararla TOKİ'nin, lüks konut yapma istemiyle talip olduğu Cennet Tepesi'ndeki imar iznini kaldırdı ve 80 bin metrekarelik alanın tümünü yeşil alan olarak tescilledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/talana-karsi-ayvalik-seddi_61349.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Ayvalık Belediyesini ve Belediye Meclisi üyeleri ile Tarım İlçe Müdürlüğünü burada derin şükranlarımı sunarak kutluyorum. Ancak bu yazıyı bugün (7 Kasım2008 saat 00.53) de okudum. İyi ki bu gün okudum diyorum. Zira 28 Eylül 2008 Tarihine kadar Ayvalık'ı görmemiştim. 29 Eylül/2 Ekim 2008 tarihleri arasında Ayvalık-Altınoluk Bölgesini gördüm ve hayran kaldım.Aslen Adanalı olup 1972 yılından bu güne kadar Antalya/Merkez de ikamet etmekteyim yani 36 yıldır. Yemyeşil olan Antalya-Alanya-Kemer-Kaş sahil şeridi ve yerleşim alanları tamamen beton yığını oldu artık denizden esen o İyot kokuları ve portakal bahçelerinden Portakal çiçeği kokuları yok oldu. O güzelim camekanlar daha doğrusu tarım alanları hep beton yığınına dönüştü.Artık nefes alacak yer kalmadı. Hükümet Bütçe açığını kapatmak bahanesiyle bu yeşil alanları da "ne idüğü belirsiz olan " TOKİ denilen nesneye vererek açık kapatmaya çalışıyor,birilerini yine zengin etmeye uğraşıyorlar. Ayvalık Belediyesini destekliyorum ve de desteklemeye devam edeceğim.Yeşil alanları koruyalım,korumaya uğraşanlara da destek verelim. Saygılarımla. Emekli Ali Osman TURALI YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!