Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Talep Artışı Kardemir'e de Zam Yaptırdı

Çelik talebindeki iyileşmenin ardından, şirketlerden zam haberleri gelmeye devam ediyor. Türkiye'nin entegre çelik üreticisi Kardemir de teklif fiyatlarına zam yaptı. Şirket, en düşük profil fiyatlarını yüzde 5 artırdı.

Referans Gazetesi
Talep Artışı Kardemir'e de Zam Yaptırdı

STRONG>Çelik talebindeki iyileşmenin ardından, şirketlerden zam haberleri gelmeye devam ediyor. Türkiye'nin entegre çelik üreticisi Kardemir de teklif fiyatlarına zam yaptı. Şirket, en düşük profil fiyatlarını yüzde 5 artırdı.
 
Kriz sonrası toparlanma hareketliliği çelik talebini de artırıyor. Talep artışı ile birlikte fiyatlar da dünyanın tüm üretim merkezlerinde yükselişini sürdürüyor. Geçen hafta Türkiye'nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir'in kapasitesinin üzerinde sipariş aldığının öğrenilmesinin ardından, entegre çelik üreticisi Kardemir'in talebi de artış gösterdi. Bu gelişmelere paralel olarak Kardemir fiyatlarını artırdı. Diğer yandan ise Dünya Çelik Birliği'nin 66 çelik üreten ülkeyi kapsayan araştırmasına göre, ham çelik üretimi, şubat ayında bir yıl öncesine göre oldukça yüksek seviyede seyretmeye devam ediyor. Geçen ay kaydedilen 107.5 milyon tonluk üretim seviyesi Şubat 2009'da üretilen 88.6 milyon tona göre yüzde 24 daha yüksek gerçekleşti.

Kardemir, 22 Mart tarihinden itibaren geçerli olmak üzere profil fiyatlarını artırdı. Şirket, teklif fiyatlarını 30 euro/ton yükseltirken, yeni profil fiyatları için yüzde 5 artışla 480 euro/ton (650 dolar/ton) seviyesini en düşük fiyat olarak belirledi.

IPE-IPN-UPN 160 mm fabrika çıkış fiyatları 480 euro/ton; aynı ürün için 180-220 mm fabrika çıkış fiyatları ise 505 euro/ton olarak belirlendi. Daha büyük ebatlardaki fiyatlar ise 220-300 mm için 515 euro/tonda, 320-500 mm için de 525 euro/tonda bulunuyor. 320-550 mm HEA/HEB fiyatları da 525 euro/ton olarak belirlendi.

Şirketin pik demir fiyatları da 40 dolar/ton arttı. Fabrika çıkış fiyatları çelik üretim kalitesinde pik demir için 520-550 dolar/ton; dökümhane pik demiri için de 555-575 dolar/ton oldu. Şirket bundan önce profil fiyatlarını 15 Mart'ta 20 euro/ton artırmıştı.
 
İthal hurdada artış var

Öte yandan Steel Business Briefing'in (SBB) pazar kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin alımlarıyla birlikte ithal hurda fiyatları artışını sürdürdü ve geçen haftanın sonunda referans kaliteler için 425 dolar/ton cfr seviyelerine ulaştı.

Teyit edilen en son sipariş 19 Mart Cuma günü kaydedildi. 16.000 ton kıyılmış hurda ile 24.000 ton HMS 1&2 80:20 hurdadan oluşan karma bir kargo, ABD'den 425 dolar/ton cfr fiyatına satıldı.

Bu satışla birlikte, Türkiye için yeni teklif fiyatları da yükseldi. Şu an ABD'li tedarikçiler HMS 1&2 80:20 için 425 dolar/ton cfr ve üzerinde fiyatlar talep ediyor; kıyılmış hurda teklifleri ise 430 dolar/ton cfr'nin üzerinde bulunuyor. Uzmanlar geçen haftaya göre 25 dolar/tonluk bir artışa işaret ediyor.
 
Üretim tüm merkezlerde artıyor

Dünya Çelik Birliği'nin araştırmasına göre tüm büyük çelik üretim bölgeleri, şubat ayında, önceki yılın aynı ayına göre daha yüksek üretim seviyeleri bildirdi ve endüstrinin kapasite kullanım oranı son 15 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 79,8'e ulaştı. Çin'de aylık üretim yüzde 22,5 artarken, Japonya üretimi yüzde 54 ve Kore üretimi yüzde 25 yükseldi. Almanya'nın şubat ayı üretimi önceki yıla göre yüzde 34 artış gösterdi. Önceki yıla göre, İtalya üretimi yüzde 28, Fransa üretimi yüzde 20 ve İspanya üretimi de neredeyse yüzde 41 oranında yükseldi. BDT'nin üretimi ise Şubat 2009'a göre yüzde 7,7 daha yüksek oranda gerçekleşti.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/talep-artisi-kardemire-de-zam-yaptirdi_77974.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!