Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Talihsiz Bir Serüvenler Dizisi: AKM

Temelinin atıldığı tarihten başlayarak bitmeyecek gibi görünen bir talihsiz serüvenler dizisi içinde varlığını korumaya çalışan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM), zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un başlattığı 'macera'yı sonlandıramıyor. 1 Haziran 2008'de boşaltılan ve 5 Mayıs 2009'da çeşitli mecralarda yayınlanan ihale duyurusu ile

yapi.com.tr
Talihsiz Bir Serüvenler Dizisi: AKM

emelinin atıldığı tarihten başlayarak bitmeyecek gibi görünen bir talihsiz serüvenler dizisi içinde varlığını korumaya çalışan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM), zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un başlattığı 'macera'yı sonlandıramıyor. 1 Haziran 2008'de boşaltılan ve 5 Mayıs 2009'da çeşitli mecralarda yayınlanan ihale duyurusu ile ihale süreci başlayan AKM, son olarak İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması istemli talepleri yerinde bulup yürütmeyi durdurmasıyla birlikte macera içinde yeni bir maceraya sürüklenecek gibi görünüyor.

İdare Mahkemesi’nin 03 Temmuz 2009 tarihinde oybirliğiyle aldığı karar sürecinin kamuoyuna doğru yansıtılmadığına inanan meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri, 11 Ağustos Salı günü Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nda bir basın açıklaması yaptılar. AKM'nin yenilenmesi sürecinin hiçbir aşamasında dikkate alınmadıklarını ve sürece dahil edilmediklerini savunan temsilciler, amaçlarının AKM'nin yenilenmesinin önüne geçmek değil korunmasını sağlamak olduğunu yinelediler.

AKM'nin korunması gerekirken dönüştürülmek istendiğini ve sorunun da bundan kaynaklandığını söyleyen Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi YK Başkanı Eyüp Muhcu, mahkemenin kararına dayanak olan bilirkişi raporunun kamuoyuna derinliği olmayan, bilimsellikten uzak bir çalışma gibi sunulmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Eyüp Muhcu, AKM'nin korunması kararı verildikten sonra sürecin organizasyonunun İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından yapıldığını, ancak kararların kapalı kapılar ardında alındığını, Oda'yı temsilen danışma kurulunda yer almasına rağmen kendisinin dahi haberdar edilmediğini savunarak, "AKM'nin yenilenememesinin sorumlusu AKB Ajansı ve ilgili kurumlardır" dedi.

"Bir tarafı Amerikan cafeleri, bir tarafı esnaf lokantaları olan bir AKM istemiyoruz" diyen Nedim Saban ise, bunun bir yalnızlaştırma politikası olduğunu, opera ve balenin, tiyatronun, heykelin ve müziğin kentin ortasından uzaklaştırılmaya çalışıldığını söyledi.

Yavuz Demirkaya: Sendikamız hala yok sayılıyor

Daha sonra söz alan Kültür Sanat Sendikası (Kültür- Sanat Sen) Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, dava sonuçlanmasına rağmen hala sendikanın görmezden gelinmesini, toplantılara çağrılmamasını eleştirdi. Projeyi değerlendirdiklerini, düşüncelerini hazırladıkları raporlarla paylaştıklarını belirten Demirkaya, ancak hiçbir zaman ciddiye alınmadıklarını sözlerine ekledi. Demirkaya, "Mete Tapan'ın '3 kişiyle karar alındı' açıklamasını çok talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyorum" diyerek, açtıkları dava ile tadilatı engellemediklerini, aksine tarif edilen kurallara uygun yapılmasını istediklerini söyledi. Basının süreci ele alma ve yansıtma biçimini de eleştiren Demirkaya, onarımın biran önce yapılması için tarafları görüşmeye ve uzlaşmaya çağırdı.

Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği ( UPSD) YK Başkanı Bedri Baykam da sürecin başından bu yana AKM'nin yıkılmaması için yapılan eylemleri anımsattı ve Avrupa Kültür Başkentliğine soyunan bir kentin ve o kentin içinde bulunduğu ülkenin temsilcilerinin sanatçıların taleplerine, karşı çıkışlarına böylesine kalabilmesine duyduğu şaşkınlığı dile getirdi. "AKM'ye bunu yapanların yıllardır her fırsatta Taksim'e cami yapmak istemesi bir tesadüf olamaz" diye konuşan Baykam, hukuka bir gün herkesin ihtiyacı olacağı uyarısında bulundu.

Basın toplantısına Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) adına İstanbul temsilcisi olarak katılan Orhan Kurtuldu ise ihale şartnamesinde yer alan ürün özelliklerinden yola çıkarak bazı firmaların tariflenmesinden duydukları endişeyi dile getirdi ve "AKB Ajansı kaza yaptı, çünkü kuralları çiğnediler" diye konuştu. Taksim Meydanı'nda iki tescilli yapı olduğuna dikkat çeken Kurtuldu, bu iki yapıya da dokunulamayacağını söyledi.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi Temsilcisi Orhan Aydın da, ortalıkta çok laf dolaşmakta olduğunu ve bunların da büyük bir yalanın parçası olduklarını, meseleyi alttan alta akmakta olan bir kentsel paylaşım süreci olarak okumak gerektiğini savundu. 30 yılını AKM'de geçirdiğini özellikle vurgulayan ve koro salonunda küçük bir pencere açtırmak için bile yıllarca uğraşmak zorunda kaldıklarını dile getiren opera sanatçısı Tarık Çakar, bugün başka başka önerilerin geldiğini söylerken; Özerk Sanat Konseyi'nden Fikret Terzi de mahkeme kararını bir 'utku' olarak yorumladı.

Soru cevap bölümüyle sona eren toplantıda zaman zaman gergin anlar da yaşandı.

Korhan Gümüş: Muhalefet biçimi değişmeli

Toplantının soru cevap bölümünde söz alan İstanbul 2010 Kentsel Uygulamalar Direktörü Korhan Gümüş ise binanın kullanıcıları olan sanatçıların süreç için elbette önemli olduğunu, ancak AKM'nin bütün kenti ilgilendirdiğini ve konunun ele alınış biçimini doğru bulmadığını söyledi. "Bu şekilde sadece kendinizi temsil etmiş oluyorsunuz" diye konuşan Gümüş, koruma anlamında daha önce yaşanan başarısızlıkların tekrarlanmaması için yeni bir muhalefet biçiminin gerekliliğine işaret etti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/talihsiz-bir-seruvenler-dizisi-akm_71460.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!