Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tapuda Tatsız Sürprizlere 'İpotek Sigortası' Çözümü

Tapuda yaşanan ipotek süprizlerindeki artışı görerek Türkiye pazarına giren ABD'li sigorta şirketi First Title, Emlak Komisyoncuları Odası ile işbirliğine gitti. Odaya üye tüm emlakçılar bundan böyle 100 YTL'ye ipotek sigortası satacak. İpotekli konutların tüketicileri mağdur ettiğini belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, "Türkiye

Referans Gazetesi
Tapuda Tatsız Sürprizlere 'İpotek Sigortası' Çözümü

Konut ipotekleri tapuda can sıkıyor. İkinci el konut almak isteyenlerin alım sırasında, sıfırdan konut alanların ise tapu alımında karşısına çıkan sürpriz ipoteklerin sayısı giderek artıyor. Özellikle kriz dönemlerinde sayıları artan ipotek mağdurları mahkeme yollarında haklarını ararken, sigorta şirketleri de sıkıntının çözümü için düğmeye bastı. Tapuda yaşanan ipotek süprizlerindeki artışı görerek Türkiye pazarına giren ABD'li sigorta şirketi First Title, Emlak Komisyoncuları Odası ile işbirliğine gitti. Odaya üye tüm emlakçılar bundan böyle 100 YTL'ye ipotek sigortası satacak. İpotekli konutların tüketicileri mağdur ettiğini belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, "Türkiye genelindeki 9 bin oda üyesi ipotek sigortası satacak" açıklamasını yaptı.
 
100 YTL'ye sigorta paketi

Türkiye'de ipotekli konutlar tapuda alım satım işleri sırasında ciddi sıkıntı yaratıyor. Üstelik sıkıntı sadece ikinci el mülklerle de ilgili değil. Sıfır konut alanlar da mağdur olabiliyor. Buradaki mağduriyet ise müteahhit firmanın proje yapımında kullandığı kredilerden kaynaklanıyor. Müteahhit firma yaptığı konutları ya da kullandığı arsayı ipotek göstererek bankadan kredi alıyor. Müteahhit firmanın "Ödemeleri düzenli olarak yaparım proje bitene kadar da krediyi kapatırım" diyerek kullandığı krediyi ödeyememesi durumunda ise bankalar devreye giriyor. Konut alanlar da ya banka haciz için kapılarını çaldığında ya da tapularını almaya gittiğinde konutları üzerinde ipotek olduğunu öğreniyor. Ve konut alıcıları ile ipoteği kaldırma gücü olmayan müteahhit firma arasında bitmek bilmeyen hukuk mücadeleleri başlıyor. Kemer Yapı'nın yaklaşık 60 konut üzerine koydurduğu ipotek ve Yapı Endüstrisi'nin başta sahil bölgelerinden olmak üzere bazı projelerinde yaşanan ipotek sorunu sektörün şu anda konuştuğu iki önemli konu.

İpotek sorunlarının daha çok tapuda ortaya çıktığını belirten Sabri Ateş, "İpotek ancak satış yapıldıktan sonra kaldırılabiliyor. Satış esnasında ya da satıştan 5-6 saat sonra bile haciz işlemleri bile oluyor. Sorunun çüzümü de uzun sürüyor. Satış iptal oluyor ya da ekstra masraflar çıkıyor. Kriz nedeniyle hacizli konut sayısı da giderek artıyor. Geçtiğimiz günlerde sürekli iş yaptığım notere gittiğimde gördüğüm dosya miktarına inanamadım, Noter bir ayda 600 bin haciz dosyasına imza attıklarını söyledi" açıklamasını yaptı. ABD'li First Amerikan Corparation bünyesinde tapu sigortaları ve ve tapu işlemleri alanında faaliyet gösteren First Title'ın Türkiye ayağı FU Gayrimenkul Danışmanlık firması ile işbirliğine gittiklerini belirten Ateş, İstanbul Emlakçılar Odası'nın üyelerinin ipotek mağduriyetlerinin önüne geçmek için sigorta satmaya başlayacağını açıkladı. Ateş, "Fist Title'ın ürünü olan sigorta paketi 100 YTL'ye satılacak. Paket, mülkün satış sürecinde haciz, ipoteği kaldıracak" dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/tapuda-tatsiz-surprizlere-ipotek-sigortasi-cozumu_64852.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!