Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarih Avcıları İşbaşında

Arkeologlar, yeni bulguların izini sürmek için kazılara başlıyor. Önümüzdeki hafta başlayacak sezonla 3 aydan uzun bir süre kendilerine hayran kalınmasını sağlayacak eserler ilgilileriyle buluşacak.

Cumhuriyet EGE
Tarih Avcıları İşbaşında

eçmişin izlerini üstlerini örten topraklardan arındırmak... Yaşanmışlıkları bilinmeyenden kurtarmak... Var olduklarının "kanıtlarını" gün yüzüne çıkarmaya çalışmak... Geçmiş medeniyetlere şimdinin gözüyle bakmak... Toprak altında kalan zenginlikleri görünür kılan ve geçmişi biraz daha "aydınlatmaya" çalışan "tarih avcıları" yeniden işbaşında.

Arkeologlar, yeni bulguların izini sürmek için kazılara başlıyor. Önümüzdeki hafta başlayacak sezonla 3 aydan uzun bir süre kendilerine hayran kalınmasını sağlayacak eserler ilgilileriyle buluşacak. Toprak altından çıkmayı bekleyen eserleri araştıran arkeologlar, bu yıl düzenlemelerle birlikte turist sayısının artacağına dikkat çekiyor.

Sualtına ağırlık
Urla Limantepe-Çeşme Bağlararası Kazıları Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 110 milyon YTL kazı için ödenek ayırdığını belirterek, bu yılki çalışmalara önümüzdeki hafta başlayacaklarını söyledi. Turizm sektöründen kazılara ödenek sağlandığı bilgisini aldıklarını kaydeden Prof. Dr. Erkanal, bu sezon daha heyecanlı çalışmalar yapacaklarını belirtti. Özellikle sualtı kazılarına ağırlık vereceklerini bildiren Prof. Dr. Erkanal, 100'e yakın kadroyla çalışmaları sürdüreceklerini, Ege Üniversitesi Sualtı Araştırma Merkezi'nin de kendilerine destek olacağını bildirdi. Sualtı kazıları için İngiltere'den kameralı başlıklar getireceklerini kaydeden Prof. Dr. Erkanal, sualtında yapılan çalışmaların yurttaşlar tarafından da izlenebileceğini belirtti. Prof. Dr. Erkanal, Ankara Üniversitesi Urla Sualtı Arkeoloji Müzesi'yle ilgili çalışmaların da sürdüğünü kaydetti.

Magnesia Kazı Başkanı Prof. Dr. Orhan Bingöl, kazı sezonun 18 Haziran'da başlayacağını belirterek, 20 kişilik bilimsel ve 10 kişilik işçi kadrosuyla çalışacaklarını söyledi. Bingöl, "Bu yıl Artemis kutsal alanında kütüphane olduğunu düşündüğümüz alanda ve stadyum ile çarşı bazilikasına ağırlık vereceğiz. Kaçak kazılar yapılmış onları kontrol edeceğiz. Ancak ağırlığımız onarım çalışmalarında olacak" dedi.

Otoyolla birlikte yol kenarında bulunan kentin önünden geçenlerin azaldığını kaydeden Bingöl, otoyol çıkışlarına, Söke'den Ortaklar'a dönüşte ve Bodrum yolu üzerinde Magnesia'yı tanıtıcı levhaların konulması gerektiğini söyledi. 2000 yılında başlanan turistlere yönelik bina yapımının tamamlandığını, kente ziyaretçileri daha rahat kabul edebileceklerini vurguladı. Kente ilişkin Almanca, İngilizce ve Türkçe olmak üzere Homer Kitabevi'nden tanıtıcı bir kitap basıldığını söyledi. Seyahat acentelerinin gezi programlarında büyük antik kentlerin yanında Magnesia'ya da tur düzenlemesini istediklerini kaydetti.

Foça Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit, Atena Tapınağı kazılarına devam edeceklerini belirtti. Herodot surları adı verilen alanda kazı ve çevre düzenlemelerini başlatmak istediklerini kaydeden Özyiğit, "Tapınaktaki mimari buluntuların onarım ve restorasyon çalışmalarıyla uğraşacağız. Haziran ayı sonunda kazılara başlayacağız" dedi.

İzin bekleniyor
Allianoi Antik Kenti Kazı Başkanı Yard. Doç. Dr. Ahmet Yaraş, bu yıl kazı ruhsatının gelmediğini belirterek, sorunun bir an önce çözülmesini beklediklerini söyledi. Kazı heyeti olarak hazır olduklarını belirten Yaraş, "İznin gelmesi durumunda Çakmaktepe'de kazılar yapacağız. Bu alanda kasım ayında kaçak kazılar yapılmış. Bir an önce bu alanlarda araştırma yapmamız gerekiyor. Geçen yıl bakanlık ödenek vermedi. Ancak İzmir Ticaret Odası ve Trakya Üniversitesi bize destek oldu" diye konuştu.

Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Yard. Doç. Dr. Serdar Aybek, çalışmalara temmuz ayında başlayacaklarını kaydetti. Restorasyon ve çevre düzenlemelerine önem vereceklerini belirten Aybek, Efes'e 20 kilometre uzaklıktaki kente acentelerin daha fazla yer ayırmasını istediğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarih-avcilari-isbasinda_54794.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!