Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarih Talan Ediliyor Kimse Engelleyemiyor

Uşak’ın Güre Beldesi’ndeki tümülüsler, Anadolu’nun tarih zengini yerlerinden. Kral Kroisos’un (Karun) hazineleri define avcıları tarafından 1960’lı yıllarda burada bulunup 1970’de ABD’ye kaçırıldı. Sergilendiği Metropolitan Müzesi’nden geri alınması için uluslararası alanda senelerce hukuk mücadelesi verildi. 1994’te iade edildi ve Uşak Müzesi’nde

Milliyet Gazetesi
1 Tarih Talan Ediliyor Kimse Engelleyemiyor

ünyaca ünlü Karun Hazineleri’nin çıkarıldığı Uşak Güre’deki tümülüsler, tarihi eser kaçakçılarının talanından kurtulamadı. Koruma altındaki mezar odalarının duvarları da define bulma uğruna kırıldı.

Uşak’ın Güre Beldesi’ndeki tümülüsler, Anadolu’nun tarih zengini yerlerinden. Kral Kroisos’un (Karun) hazineleri define avcıları tarafından 1960’lı yıllarda burada bulunup 1970’de ABD’ye kaçırıldı. Sergilendiği Metropolitan Müzesi’nden geri alınması için uluslararası alanda senelerce hukuk mücadelesi verildi. 1994’te iade edildi ve Uşak Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Tüm bunlara rağmen tarih talanı bitmedi. Kaçakçılar, paha biçilmez Karun Hazineleri’nin çıkarıldığı bölgeden elini çekmedi, yeterli önlem alınamadığı için tümülüsler didik didik edildi, zarar gördü. Son olarak Kral Karun’un mezar odasının duvarları kırıldı.

Müdür çaresiz konuştu

İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk da çaresizliği dile getirdi. Arıtürk, koruma altında olmasına rağmen kaçak kazıları önleyemediklerini söyledi, "Jandarma ne yazık ki kontroller için yeterince fırsat bulamıyor. Arkeologları görevlendirerek çevre düzenlemesi çalışması yapacağız" dedi. Güre Belediye Başkanı Alaattin Özgün ise olup bitenlerin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti. Özgün, sahip çıkacaklarını belirtti, şöyle konuştu: "Bu şekilde korumasız kalmasına gönlümüz razı değil. En kısa zamanda bölgede inceleme yaparak potansiyeli harekete geçirmek istiyoruz. Daha önce hiçbir çalışma gerçekleştirilmemiş. Öncülük ederek turizme kazandırılması için çaba göstereceğiz."

"Karun" gibi zengindi hazinesi iştah kabarttı

Antik çağda Batı Anadolu’daki Lidya Uygarlığı, Tmolos Dağları’ndan çıkan ve Hermos (Gediz) Nehri’ne karışan, başkent Sardes’ten de geçen  Paktalos Deresi’nden çıkarılan altınla zengin oldu. O dönemde Kral Kroisos (Karun) için "Karun kadar zengin" deniliyordu. M.Ö. 560-546 yılları arasında ülkesini yöneten Kroisos’un cenazesi hazinesiyle (Karun Hazineleri) birlikte gömüldü. Uşak Güre’deki mezar kaçakçılar  tarafından açılıp eşsiz eserler çıkarıldı.

En değerli parça için hapis cezası yağdı

Uşak Arkeoloji Müzesi’nde 2006 yılında Karun Hazineleri’nin en değerli parçası Kanatlı Denizatı Broşu’nun sahtesiyle değiştirilmesiyle ilgili açılan ve 33 ay süren davada ceza yağdı. Eski müze müdürü Kazım Akbıyıkoğlu 12 yıl 11 ay, Uğuz Sağlan da 12 yıl 6 ay hapse çarptırıldı. Broşu yurtdışına çıkardıkları anlaşılan Ahmet Düzyer, Fehmi İşler ve Suat Yenmez’e 6’şar yıl, Mehmet Polat, Fuat Ergün’le Halil Eker’e 6 yıl 3’er ay hapis cezası verildi. Suçu bildirmedikleri için de emekli polis Bülent Yücel 2.5 yıl, İsmail Bilgin 10 ay hapse mahkum edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarih-talan-ediliyor-kimse-engelleyemiyor_69105.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • bir sürü eserimiz çalındı ama kimsenin kılı kıpırdamıyor eğer böle devam ederse sonumuz kötüüüü.... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!