Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihe 25 Bin Işık

Başbakanlık Devlet Arşivi Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'nda bulunan İzmir'e ilişkin 25 bin belge kente kazandırılıyor. Belgelerin İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ne devredilmesine ilişkin protokolün gelecek günlerde imzalanması bekleniyor.

Cumhuriyet EGE



b>Başbakanlık Devlet Arşivi Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'nda bulunan İzmir'e ilişkin 25 bin belge kente kazandırılıyor. Belgelerin İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ne devredilmesine ilişkin protokolün gelecek günlerde imzalanması bekleniyor.

Geçen aralık ayında Başbakanlık Arşivi'nde araştırma yapan, aralarında Kent Arşivi yetkililerinin de bulunduğu 7 kişilik ekip, "7 bine yakın belgenin kopyalarını" İzmir'e getirmişti. Belgelerde kent tarihine ilişkin önemli bilgilere ulaşılmıştı. Bu çalışmaların ardından Başbakanlık Osmanlı Arşivi yetkilileriyle yapılan diğer görüşmelerden de olumlu sonuçlar alındı ve İzmir'le ilgili bir çoğu "gün yüzüne çıkmamış" 25 bin belgenin orijinalinin mikrofilmleriyle birlikte kente kazandırılması sağlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, bu gelişmenin İzmir'deki araştırmacıları sürekli olarak İstanbul'a gitmekten kurtaracağını belirtti. Gökdemir, gelişmenin müzeye duyulan güveni ortaya koyduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Yakın bir zamanda kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, bugün kendi alanında önemli kurumlardan biri haline geldi. Bu gelişmede bize her türlü olanağı sağlayan başkanımız Aziz Kocaoğlu'nun çok büyük payı var. Başbakanlık Devlet Arşivi'ndeki 25 bin belgenin İzmir'e getirilmesi gerçekten ciddi bir gelişme. Bunların içinde tarihi süreçte İzmir'de ulaşımdan, haberleşmeye, kentsel altyapıdan, yatırımların oluşumuna kadar birçok konuya ilişkin belgeler mevcut. İzmir'in son 200 yıllık tarihinin ortaya çıkması açısından önemli bir belge kümesi. Burası artık İzmir ile ilgili araştırmaların yapıldığı bir merkez haline gelecek."

Belediyenin tarihi
Gökdemir, İzmir'de belediyenin hangi tarihten itibaren kurumsallaştığına ilişkin araştırmalar sonucunda çok önemli bir belgeye rastladıklarını da açıkladı. Gökdemir, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki bir belgedeki ifadelerden, Osmanlı Devleti'nin 25 Kasım 1867'de İzmir'de bir belediye dairesi kurulmasına izin verdiğinin anlaşıldığını belirterek, 31 Aralık 1867 tarihli Ruzname-yi Ceride-yi Havadis adlı gazetede de gelişmeye şu ifadelerle yer verildiğini açıkladı: "Belediye dairesinin kurulmasının gözle görülür faydaları olduğunun herkesçe kabul edilmiş olmasından dolayı İzmir'de de böyle bir dairenin kurulmasına dair padişahın izin verdiğini haber aldık"

Arşivde, "BOA, MKT. MHM 394/73" katalog numarasıyla yer alan belgenin bir örneği şu anda Kent Arşivi ve Müzesi'nde bulunuyor. Bu gelişmeler ışığında İzmir'de belediyenin resmi kuruluş sürecinin 25 Kasım 1867 tarihinden itibaren başladığı kabul edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihe-25-bin-isik_53296.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!