Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Akköprü Baraj Suları Altında Kalacak

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde bulunan ve baraj suları altında kalacak olan tarihi Akköprü'nün zarar görmemesi ve ileriki yıllarda tekrar gün ışığına çıkarılabilmesi için koruma çalışmalarının başladığı belirtilerek, ''Köprü daha sonra kil ve kaya dolgu ile kaplanacak''dedi.

yapi.com.tr / AA
1 Tarihi Akköprü Baraj Suları Altında Kalacak

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde bulunan ve baraj suları altında kalacak olan tarihi Akköprü'nün zarar görmemesi ve ileriki yıllarda tekrar gün ışığına çıkarılabilmesi için koruma çalışmalarının başladığı belirtilerek, ''Köprü daha sonra kil ve kaya dolgu ile kaplanacak''dedi.

Akköprü Barajı'nın yapımında görev alan Mimar Çağatay Tekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Romalılar tarafından M.S. 3. yüz yılda Dalaman Çayı üzerine yapıldığı tahmin edilen, 30 metre yükseklikte ve 50 metre uzunluğundaki tarihi Akköprü'nün baraj suları altında kalacağını söyledi.

Dalaman Akköprü Barajı'nın enerji üretimine başlamasıyla birlikte sular altında kalacak olan tarihi Akköprü'nün zarar görmemesi ve ileriki yıllarda tekrar gün ışığına çıkarılabilmesi için koruma çalışmalarının başladığını belirten Tekin, şöyle konuştu:

''Şu anda baraj gölünde su tutuluyor ve seviyesi yükseliyor. Akköprü'de ilk etapta koruma çalışması yapılıyor. Köprü daha sonra kil ve kaya dolgu ile kaplanacak. Suyun altında köprü gözükmeyecek yalnızca kum tepesi görünecek. Suyun şiddetine dayanamayacağı için böyle kalıcı bir yönteme başvuruldu. Böylece tarihi köprüyü kurtarmayı planladık. Yeni nesillere tarihi bir köprüyü bırakmış olacağız. Barajın ömrü yaklaşık iki yüz yıl, Akköprü iki yüz yıl sonra bile sağlam olarak gün ışığına çıkarılabilecek.''

Günde ortalama 600 kişinin rafting yaptığı, Türkiye'nin en iyi rafting rotalarından biri olan Dalaman Çayı parkuru üzerinde yer alan Akköprü, tarihi ve doğal güzellikleriyle de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Dalaman Çayı üzerinde sulama, enerji ve taşkın koruma amaçlı planlanarak 1996 yılında yapımına başlanan Dalaman Akköprü Barajı'nın su tutmaya başladığı ve testlerin sürdüğü bildirildi. Gövde yüksekliği 207 metre olan Akköprü Barajı bünyesindeki hidroelektrik santrali kanalıyla da yılda 343 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretilecek. Baraj aynı zamanda Dalaman ve Ortaca ovalarıyla, yöredeki yerleşim yerlerini ve Dalaman Havalimanı'nı su taşkınlarından koruyacak. Baraj tamamlandığında Dalaman ve Ortaca ovalarındaki 14 bin 200 hektar tarım alanının sulaması yapılacak.


http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-akkopru-baraj-sulari-altinda-kalacak_85888.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bu sözler bir MİMARA (!!!!!! ) ait olabilir mi ???? "Böylece tarihi köprüyü kurtarmayı planladık. Yeni nesillere tarihi bir köprüyü bırakmış olacağız. Barajın ömrü yaklaşık iki yüz yıl, Akköprü iki yüz yıl sonra bile sağlam olarak gün ışığına çıkarılabilecek.'' Önce yok et sonra VARDI BUL yöntemi bırak ki bulsunlar. Seni kim yetiştirdi ey MİMARBAŞI ! ! ! ? ! ? ! YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!