Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Gökmedrese'de Güçlendirme Çalışması

Sivas'taki tarihi Gökmedrese'nin temel zemin seviyesi tespit edilerek, zemini güçlendirmeye yönelik kazı çalışması yapıldı. Selçuklu Veziri

Akşam



b>Sivas'taki tarihi Gökmedrese'nin temel zemin seviyesi tespit edilerek, zemini güçlendirmeye yönelik kazı çalışması yapıldı.

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılan Gökmedrese'nin gerçek zeminini bulmak ve güçlendirmek amacıyla yapılan kazı çalışmaları sonucu 2.8 metre derinliğe inildi. Kazı çalışması Sivas Müze Müdürü Mehmet Alkan ve Arkeolog Erdal Çetindağ tarafından gerçekleştiriliyor. Arkeolog Çetindağ, medresenin 6.5 metre altında bulunan bataklığın tarihi binanın statik dengesini bozduğunu belirtti. Bu yüzden medresenin 733 yıllık dönemde dibe doğru çökme yaşadığını söyleyen Erdal Çetindağ, bu çökmenin, temelin ardıç ağaçlarıyla beslenmesinden dolayı dengeli şekilde olduğunu kaydetti.

Yaptıkları kazı çalışmasıyla binanın temel zemin seviyesini bulduklarını ifade eden Çetindağ, bu doğrultuda öncelikle binanın zeminin güçlendirileceğini, daha sonra ise restorasyon çalışmaları yapılacağını anlattı. Kazı sırasında toprak altında kalan kısımların da açığa çıktığını ifade eden Çetindağ, kazıda 55 santimetre derinlikte künk sıralarına rastladıklarını da sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-gokmedresede-guclendirme-calismasi_11627.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!