Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Kabataş Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi Restore Edildi

Saka Su, toplumsal sorumluluğunun bilinciyle, unutulmuş tarihi çeşmeleri yeniden halkın hizmetine sunmak hedefiyle 2005 yılında Sosyal Sorumluluk Projesi'ni hayata geçirdi. Proje kapsamında restorasyonuna 2007 yılında başlanan Kabataş Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi, çalışmaların tamamlanmasının ardından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen

yapi.com.tr
Tarihi Kabataş Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi Restore Edildi

Saka Su, toplumsal sorumluluğunun bilinciyle, unutulmuş tarihi çeşmeleri yeniden halkın hizmetine sunmak hedefiyle 2005 yılında Sosyal Sorumluluk Projesi’ni hayata geçirdi. Proje kapsamında restorasyonuna 2007 yılında başlanan Kabataş Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi, çalışmaların tamamlanmasının ardından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen bir törenle İstanbul halkının kullanımına sunulmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Kadir Topbaş’a teslim edildi.

İstanbul’un önemli tarihi miraslarından biri olan 275 yıllık Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi’nin restorasyon projesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi’nin de desteğiyle  tamamlandı.

Saka Su, herkesin en temel ihtiyaçlarından biri olan suyu en doğal haliyle tüketicilerine sunmak hedefinden hareketle hayata geçirdiği projeyle İstanbul’un unutulmuş tarihi değerlerini, yine İstanbul halkının kullanımına sunmayı ve yeniden günlük yaşamın bir parçası haline getirmeyi amaçladı. Gerçekleştirilen törenle Tarihi Kabataş Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi yeniden İstanbul halkının kullanımına sunulmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi’ne teslim edilmiş oldu.

18. yüzyılın ilk yarısında Sadrazam Hekimoğlu Ali Paşa tarafından yaptırılan, mermer işleme sanatının güzel örnekleriyle süslü olan Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi, döneminin meydan çeşmeleri içinde yalınlığı ve işçiliğiyle dikkati çekiyor.

Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi hakkında

1732 yılında Hekimbaşı Nuh Efendi’nin oğlu Sadrazam Hekimoğlu Ali Paşa tarafından yaptırılan çeşme, bir meydan çeşmesi... Orijinal yeri Kabataş Setüstü olan çeşme 1957 yılında Meclisi Mebusan caddesi açılırken bulunduğu set üzerinden alınarak bugün durduğu iskele meydanına nakledildi ve üzerine geniş saçaklı bir çatı inşa edildi. Denize dönük yüzünde Seyyid Vehbi’ye ait, 1145/1732 tarihini gösteren üç kıtalık bir kitabe yer alıyor. Caddeye bakan yüzünde ise Şair Mahmud Efendi’ye ait aynı tarihli altı kıtalık kitabe bulunuyor. Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi’nin iki yüzü yalınken, öteki iki yüzünde ise bezeme, simetri ekseninde bulunan sivri kemerli nişin çevresinde sınırlanıyor. Niş içindeki musluk dikdörtgen çerçeve içine alınmış ve çerçeve içi dilimli kemer, kemerin köşelerinde doğal çiçekler, musluğun iki yanında birer serviyle bezenmiş durumda.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-kabatas-hekimoglu-ali-pasa-cesmesi-restore-edildi_65233.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!