Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Tarihi Kentler Birliği 2003...

Tarihi Kentler Birliği Koruma Ödülleri Dağıtıldı

Tarihi Kentler Birliği'nin artık gelenekselleşen koruma ödülleri, birliğin 21-24 Ocak tarihleri arasında yapılan 'Safranbolu Buluşması'nda dağıtıld

Radikal
Tarihi Kentler Birliği Koruma Ödülleri Dağıtıldı

b>Tarihi Kentler Birliği'nin artık gelenekselleşen koruma ödülleri, birliğin 21-24 Ocak tarihleri arasında yapılan 'Safranbolu Buluşması'nda dağıtıldı. Tarihi Kentler Birliği'nin encümeni ve danışma kurulu tarafından yapılan değerlendirmede kültürel miras ve tarihi kent dokularını koruma ve yaşatma konusundaki çalışmaları nedeniyle üç 'başarı ödülü' üç de 'özendirme ödülü verildi.
Başarı ödüllerini Isparta'nın Yalvaç, Bolu'nun Mudurnu ve Karabük'ün Safranbolu belediyeleri, özendirme ödüllerini ise Nevşehir'in Ürgüp, Ankara'nın Altındağ ve Aydın'ın Kuşadası belediyeleri kazandı. Birlik meclisi kararıyla bu yıl ilk kez verilen 'Tarihi Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü'nün sahibi de Yalvaç Belediyesi oldu.
Tarihi Kentler Birliği'nin kökeni 2000 yılına girilirken yapılan 'milenyum'
etkinliklerine dayanıyor. 'Avrupa Ortak Miras' kampanyası çerçevesinde yürütülen projelerden biri de 'Tarihi Kentler Birliği' oldu.


Türkiye 1999'da davet edildi
7-8 Ekim 1999'da Strasbourg'da kuruluş toplantısı yapılan 'Avrupa Tarihi Kentler Birliği'ne Türkiye de davet edildi. Bu toplantıya Bursa Büyükşehir Belediyesi gözlemci üye statüsünde katıldı ve ardından Tarihi Kentler Birliği'nin kuruluş çalışmaları Bursa'da başlatıldı. Birliğin hazırlık döneminde Kültür Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, ÇEKÜL Vakfı ve Mimarlar Odası önemli katkılar sağladı. 22 Temmuz 2000 tarihinde Bursa'da kuruluş toplantısına çağrılan 54 belediye birlik tüzüğünü kabul ederek, 'Tarihi Kentler Birliği Kuruluş Bildirgesi'ne imza attı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, birliğin başkanı oldu. Ardından birlik, 2001'de Avrupa Tarihi Kentler Birliği'ne katılarak 12. üyesi oldu. 2000 yılından beri her yıl birlik üyelerine açık 'Tarihi Kentler Birliği Koruma Ödülleri' düzenleniyor.


Kuşadası
Yıllardır hızlı yapılaşma, betonlaşma ve kimlik kaybıyla anılan Kuşadası, bu kez 'kentsel tahribatın yerel değerlere yeniden sahip çıkılarak aşılması' yolundaki çalışmalarıyla özendirme ödülüne değer görüldü. Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan'ın başlattığı Güvercinada restorasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılması ve eski kentin merkezindeki, kentin turizmindeki önemli bir yere sahip olan bazı caddelerin tarihi dokuya uygun yenileme çalışmaları, Kuşadası'nın tarihi kimliğine dönüşü başlatmış durumda.



Altındağ
Başkent Ankara'nın tarihi merkezindeki ilçede yıllardır ihmal edilen eski ve özgün mimari doku, yeniden tarihsel kimliğine kavuşmaya başladı. Ankara Kalesi çevresindeki eski evler onarılmaya başladı. Altındağ Belediyesi bölgede 'Ahiler El Sanatları İş Merkezi' odaklı proje ve uygulama sürdürüyor.


Mudurnu
Kentin kaderi, yıllardır en önemli ekonomik kaynağı olan tavukçuluk sektörünün krize girmesiyle değişti. Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet Karakaşoğlu da kentin en önemli geçim kaynağı olan Mudurnu Tavukçuluk şirketinin iflası sonrasında bir boya firmasıyla sponsorluk anlaşması yaparak, öncelikle tarihi ahşap evlerin onarımına koyuldu. Mudurnu'daki tarihi evler aynı zamanda turizmin hizmetine açılarak, kentin kötü kaderi birden tersine dönmeye başladı. Başarı ödülü de kentin tarihi ve kültürel mirasını değerlendirerek krizi aşmasıyla ve geleneksel mimarlık örneklerini koruyarak turizme açtığı gerekçesiyle Mudurnu Belediyesi'ne verildi.


Yalvaç
'Doğal ve Kültürel Değerlerin Korunması, Geliştirilmesi ve Turizmin Çeşitlendirilmesi Projesi' kapsamındaki çalışmalarıyla başarı ödülünü kazandı. Belediye çalışmalarında, tarih ve çevre zenginlikleriyle birlikte geleneksel mimari, mekânsal kullanım ve yöresel üretim değerlerini de hayata geçirdi. Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram, 1989'dan bu yana 15 yıldır belediye başkanlığını yürütüyor. Onun başarılı çalışmaları nedeniyle Yalvaç'ın tarihi dokusu ayağa kaldırılırken, Helenistik dönemin önemli kentlerinden biri olan 'Pisidia Antiokheiası'nda yürütülen müze öncülüğündeki kazı ve restorasyon çalışmalarıyla da birçok tarihi eser gün ışığına çıkarıldı. Ancak Belediye Başkanı Bayram, 'işe aldığı geçici işçileri müze emrindeki kazıya tahsis ettiği' gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma geçirdi.
Yalvaç Belediyesi ayrıca, birliğin kuruluş gerekçesi ve amacına en uygun projeleri yaşama geçirdiği için de 'Tarihi Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü'nü kazandı.


Safranbolu
Türkiye'nin 'UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yedi yerinden biri olan Safranbolu'da yaklaşık 50 yıldır süren koruma çalışmaları Tarihi Kentler Birliği'nin Koruma Büyük Ödülü'nü kazanmasını sağladı. Ayrıca, koruma çalışmalarında kentsel ölçekteki eski dokunun özelliklerini sürdüren belediyenin altyapı ve kamusal düzenleme projeleri, kentin mimari ve turistik çekiciliğini zenginleştirmiş durumda.


Ürgüp
Kapadokya Bölgesi'nin önemli merkezlerinden Ürgüp, yakın geçmişe kadar süren tahrip edici düzensiz uygulamaları gidermeye dönük çalışması nedeniyle özendirme ödülü aldı. Ürgüp Belediyesi tarafından kentsel rehabilitasyon ve meydan düzenlemesi çalışmaları halen sürüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-kentler-birligi-koruma-odulleri-dagitildi_8798.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!