Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Kervansarayın Restorasyonu Kamulaştırma Engeline Takıldı

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 17. yüzyıldan kalan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, yanındaki dükkanlarla evlerin kamulaştırılması nedeniyle 2 yıldır tamamlanamadı.

yapi.com.tr
Tarihi Kervansarayın Restorasyonu Kamulaştırma Engeline Takıldı

Fotoğraf: Mehmet Emin GÖRESİYE / AA

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 17. yüzyıldan kalan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, yanındaki dükkanlarla evlerin kamulaştırılması nedeniyle 2 yıldır tamamlanamadı.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 1637 yılında Battalgazi ilçesinde Silahtar Mustafa Paşa tarafından yaptırılan, dönemin padişahı 4. Murat'a hediye edilen kervansarayın restorasyonuna 2008 yılının nisan ayında başlandığını hatırlattı.

Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğünün yürüttüğü restorasyon çalışmalarının geçen yılın eylül ayında bitirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Gürkan, kervansarayın etrafındaki 12 dükkanla iki evin kamulaştırıldığını, bu kamulaştırmalar nedeniyle restorasyonun geciktiğini söyledi. Gürkan, şöyle konuştu:
    
''Restorasyon sırasında kamulaştırmayla ilgili bazı sorunlar yaşandı. Kamulaştırmaların mahkeme süreci de olunca restorasyon uzadı. Şu anda bazı dükkanlarla evlerin kamulaştırması tamamlandı. Restorasyon son sürat bitirilmeye çalışılıyor. Restorasyonun temmuz ayında bitirileceği söyleniyor. Bundan sonraki süreçte kenarlardaki iş yerleri var. Kamulaştırılması noktasında taleplerimizi ilettik. Onların da kamulaştırılması gerekiyor. O zaman kervansaray aleni ve açık bir şekilde toplumun önüne gelir. Aksi halde etrafı kapalı olduğundan yapılan restorasyon pek gözükmez.''
    
Restorasyonun ardından Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Valilik, Battalgazi Belediyesi ve İl Kültür Müdürlüğü yetkililerinin bir araya gelerek kervansarayın nasıl değerlendirileceğini görüşeceğini kaydeden Gürkan, ''Kervansarayın restorasyondan sonra nasıl değerlendirileceği noktasında ortak aklın karar vermesi gerekiyor. Ancak görüşüm burasının bir kültür merkezi olmasıdır. Büyük ihtimalle de o şekilde değerlendirilir'' dedi. 
    
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, orta avlulu ve çevresi revak ve hücreli kervansaraylar grubundan. Kervansaray 5 bin 168 metrekare alanı kaplıyor. Dikdörtgen planlı kervansaray kesme taştan yapılmış olup avlusunun çevresinde revaklar ve batı kanadında kapalı bir bölüm bulunuyor. Kapalı bölüm, birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlanmış, dört köşe taş payelerden oluşmuş bir mekan. Avlunun bugüne gelen kanatları çok harap. Kervansarayın üst örtüsü düz toprak damlı. Ahırları da var. Kapalı bölümün üzerindeki kitabe 15. yüzyıl şairlerinden Şeyhülislam Zekeriyazade Yahya tarafından yazılmış. Kervansaray, 1632 yılında Sultan 5. Murat'ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. Revaklı bir avlu, kapalı bölüm ve iki dikdörtgen mekandan oluşuyor. Girişin üzerinde merdivenlerle çıkılan mescit yer alıyor. (AA)

 

ETİKETLER: restorasyon
http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-kervansarayin-restorasyonu-kamulastirma-engeline-takildi_78943.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!