Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Konakta Çökme Tehlikesi

Cağaloğlu'nda bulunan ve “Pembe Köşk" olarak da bilinen, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin de kullandığı tarihi Münif Paşa Konağı, çökme tehlikesi altında. Çevre sakinleri binanın çökmesinin yanı sıra, bir yaralanma ya da can kaybı yaşanmasından da endişeli.

yapi.com.tr
Tarihi Konakta Çökme Tehlikesi

Şubat ayında yerinde inceleme yapan İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu heyeti, konakta insan kaynaklı tahribatın yaşandığını tespit etti. Savcılığa suç duyurusunda bulunan kurul, 321 ada 44 parselde bulunan konak bahçesindeki otoparkın kaldırılmasını ve güvenliğin sağlanması için tedbirlerin alınmasını istedi. Ancak yaklaşık 5 aydır, konak ve çevresinde hiçbir önlem alınmadı, konağı satın alan şirketin kiraya verdiği otopark da kullanılmaya devam ediyor.

İki kez çökme tehlikesi geçirmiş
DHA'da yer alan habere gör; semt sakinleri de konağın kaderine terk edilmiş olmasından dolayı kaygılı. 35 yıldır, konağın hemen yanı başında işletmesi bulunan Selahattin Yiğitoğlu, konağın bölgede ciddi tehlike arz ettiğini belirtti. Yiğitoğlu, “Çoğu zaman kendi içinde göçmüştür. Anıtlar Kurulu neye dayanarak buraya gelip bu işi çözmüyorlar anlamıyorum doğrusu. Gerçekten yıkıldı, yıkılacak burası. Burası bir tarih. Yazık, günah. Bir an önce yapılması gerekiyor buranın. Daha önce buraya gelinip çıkılıyordu içine, ama zaman içinde yıkıldı gitti. Görüldüğü gibi de zaten bastığın gibi çöküyor. 2 sefer zaten göçme tehlikesi geçirdi. İlla ki birilerinin ölmesi mi gerekiyor? Turistler özellikle geliyor çekiyor. Onlar çekince ben üzülüyorum gerçekten. Göçmüş bina, tarih diye bir şey kalmadı. Tarihi yeniden canlandırsınlar" dedi.

İttihat ve Terakki'nin binasıydı
Eski Maarif Nazırı Münif Paşa tarafından tam olarak ne zaman yaptırıldığı bilinmeyen konak, 1908 - 1918 yılları arasında Osmanlı'nın fiilen yönetildiği yerdi. Bu dönem İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından kullanılan konak, yapımında kullanılan ahşabın rengi nedeniyle "Kırmızı Köşk" olarak anıldı. Daha sonraları renginin solmasıyla birlikte konağa, “Pembe köşk" denildi. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Atatürk tarafından, Cumhuriyet Gazetesi'ne tahsis edildi. 1924 - 1974 yılları arasında gazete tarafından kullanılan konak, 1977 yılında Anıtlar Kurulu tarafından “1'inci Derece Tarihi Yapı" olarak tescillendi. 44 yıldır kullanılmayan konağın bahçesi şimdilerde otopark olarak kullanılıyor. Günde onlarca aracın park edildiği yerde, daha önce bir göçük yaşanmış ve bu göçükte bazı araçlar da zarar görmüş. Araçların park halinde içlerinin boş olması da olası bir can kaybının önüne geçmiş.“

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-konakta-cokme-tehlikesi_166968.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!