Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihî Kurşunlu Medresesi Harabeye Dönmekten Kurtarılacak

‘Alimler Ocağı’ diye adlandırılan, birçok ünlü fikir ve din adamının yetiştiği Erzurum Kurşunlu Medresesi ve Cami’inde restorasyon çalışmaları nihayet başladı.

Zaman Gazetesi
Tarihî Kurşunlu Medresesi Harabeye Dönmekten Kurtarılacak

Alimler Ocağı’ diye adlandırılan, birçok ünlü fikir ve din adamının yetiştiği Erzurum Kurşunlu Medresesi ve Cami’inde restorasyon çalışmaları nihayet başladı. Özellikle bakımsızlık ve ilgisizlikten harabeye dönerek, cami cemati ile mahalle sakinlerinin tepkisini çeken caminin, medrese kısmının asli görüntüsüne döndürülmesi için beklenen onarım kararı imzalandı.

M. Fethullah Gülen, Mehmet Kırkıncı, Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Osman Bektaş, Solakzade Sadık Efendi gibi birçok din bilginini yetiştiren Kurşunlu Medresesi’nde restorasyon çalışmaları başladı. Geçmiş yıllarda sahipsizlikten yıkılmaya yüz tutan ve viraneye dönen Kurşunlu Medresesi ve Cami için onarım ve restorasyon projeleri onaylandı. Ekim ayına kadar tamamlanması planlanan çalışmalar kapsamında medresenin ve caminin çatıları söküldü. Baran İnşaat tarafından yapılan çalışmaların bitirilmesinin ardından, medrese aslına uygun olarak ziyaretçilere açılacak.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, medresesinin onarımı ve inanç turizmine kazandırılması için çalıştıklarını kaydetti. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylanan proje sonrasında çalışmaların başlatıldığını aktaran yetkililer, “Eski eserlerin restorasyonu için seferberlik başlattık. Bugüne kadar el atılmamış, yıkılıp yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan, Kurşunlu Medresesi, Saray Hamamı, Karasu Hanı ve Gürcükapı Cami gibi birçok tarihî eseri onaracağız.” ifadelerine yer verdi.

Erzurumlu Feyzullah Efendi tarafından yaptırılan Kurşunlu (Fevziye) Medresesi’nde, son dönemin tanınmış onlarca alimi yetişti. Taş yapı olan medrese, Tevhidi Tedrisat Kanunu’nun ardından Kur’an kursuna çevrildi. Bakımsızlıkta-Bakımızlıktan ve ilgisizlikten zamanla unutulmaya yüz tutan medrese, 2001 yılında kullanıma kapatıldı. Mirza Mehmet Mahallesi’nde aynı adla anılan Kurşunlu Camii’nin bitişiğinde bulunan medresede 13 öğrenci odası bulunuyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları sonrası tarihî medreseye eski görünümü tekrar kazandırılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-kursunlu-medresesi-harabeye-donmekten-kurtarilacak_46126.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!