Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Anıt ve Kent- Gevher Nesibe...

Tarihi Medrese İslam Müzesi Oluyor

Kayseri’de bulunan 800 yıllık geçmişe sahip Şifahiye ve Gıyasiye Medresesi, İslam Eserleri Müzesi’ne dönüştürülecek. Kayseri Vakıflar Bölge

NTV-MSNBC
Tarihi Medrese İslam Müzesi Oluyor

b>Kayseri’de bulunan 800 yıllık geçmişe sahip Şifahiye ve Gıyasiye Medresesi, İslam Eserleri Müzesi’ne dönüştürülecek.

Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, mülkiyeti Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait tarihi medrese, 1982’de restorasyon şartıyla Erciyes Üniversitesi’ne (EÜ) tahsis edildi.

Tarihi medreseyi Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’ne dönüştüren EÜ’nün, 5’er yıllık süreyle tahsis sözleşmesi 4 kez yenilenmesine rağmen, 20 yıllık süre içinde restorasyon şartını yerine getiremediği bildirildi.
Restorasyon çalışmaları tamamlanamadığı için atıl bekleyen ve bazı bölümlerinde büyük tahribat meydana gelen tarihi medrese, 2002 yılında sözleşme süresi dolan EÜ’ye, restorasyon şartını yerine getiremediği gerekçesiyle yeniden tahsis edilmedi.

BELEDİYE’YE DEVREDİLECEK
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, yaptığı açıklamada, tarihi medreseyi Kayseri kültür ve sanat hayatına kazandırabilmek için kendilerine tahsis edilmesi amacıyla çalışmalara başladıklarını belirtti.
Tahsis işleminin ardından vakit kaybetmeden restorasyon çalışmalarına başlayacaklarını ve daha sonra medreseyi İslam eserlerinin sergileneceği müzeye dönüştüreceklerini ifade eden Özhaseki, “Tarihi medreseyi İslam Eserleri Müzesi’ne dönüştüreceğiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler olumlu sonuçlandı. Yakında protokol imzalayarak, medreseyi devralıp restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Selçuklular döneminde yaptırılan ve Anadolu’nun ilk hastanesi ve tıp okulu olan bu yapıyı müze olarak değerlendireceğiz” diye konuştu.
Selçuklu beylerinden 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1206 yılında kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan adına yaptırılan Şifahiye ve Gıyasiye Medresesi, o dönemde hastane ve tıp okulu olarak kullanılmıştı. Medresede, akıl hastalarının su ile tedavi edildiği özel bir bölüm bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-medrese-islam-muzesi-oluyor_14969.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!