Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Sefarethane İtalya'yı Bekliyor

Tarabya'da, 102 yaşındaki İtalyan Sefarethanesi'nin restorasyon çalışması 5 yıldır mülk sahibi İtalya hükümetinin onayını bekliyor.

Sabah Gazetesi
Tarihi Sefarethane İtalya'yı Bekliyor

İstanbul Boğazı'nda Tarabya Oteli'nin yanında bulunan İtalyan Sefarethanesi, restore edilmezse yıkılacak. Sultan II. Abdülhamid; 1909'da, ünlü saray mimarı D'Aronco'ya yaptırdığı 5 katlı ahşap binanın tapusunu, Karadağ prensinin kızıyla evlenen İtalya Kralı Victor Emmanuel'e düğün hediyesi olarak verdi. Tam 102 yaşında olan bina, yıllara meydan okudu. Fakat 10 yıl önce, bahçedeki ağaç, üzerine yıldırım düşünce devrildi ve binaya ağır hasar verdi. Bunun üzerine, İtalyan ve Türk mimarlar, restorasyon için seferberlik ilan etti. Her iki ülkede eşzamanlı basın açıklamaları ve toplantılar düzenlediler. Türkiye'de bürokratik işlemler, hızla tamamlandı, gerekli izinler alındı, tadilat projesi çıkarıldı. 2006'nın Mayıs'ında dış iskele de kuruldu. Fakat, Sefarethane'nin onarımı için gereken bütçe ve son izin, İtalya Bakanlar Kurulu'na takıldı. Aradan geçen 5 yıl içinde, bu izin çıkmadı.

Dışişleri harekete geçmeli

İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Tarihi Bölümü'nün ünlü mimarlarından Prof. Dr. Afife Batur, "Böyle bir eserin bu hale gelmiş olmasına çok üzülüyorum. Türkiye'deki resmi prosedür çok kısa sürede tamamlandı. Ama İtalyan hükümeti bütçe çıkarmazsa tarihi ve mimari özelliği büyük olan bina birkaç yıl içinde yıkılacak" dedi. Batur şöyle devam etti:

"Mülk İtalya'ya ait olduğu için bütçenin ve onayların bu ülke tarafından verilmesi gerekiyor. Böylesine terk edişin, çöküşün sahibi olan ülke; sanatta, mimaride dünya şaheserleri yaratmış, benliği sanatla yoğrulmuş İtalya'dır. Hayranlık duyduğum İtalyanların böyle bir ihmali, aldırmazlığı kabullenişini düşünemiyorum. Binanın bir an önce eski görkemine kavuşması için diplomasinin harekete geçmesi gerektiğine inanıyorum."

Sarıyer Belediyesi yetkilileri ise, Dışişleri Bakanlığı'nın bir an önce devreye girmesi gerektiğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-sefarethane-italyayi-bekliyor_86739.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!