Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarımdan Yol Geçiyor!

Yapımı için büyük propaganda yürütülen İzmir-İstanbul otobanı için Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sözak, ‘Milli ekonomi kayba uğrayacak’ dedi. Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Altın da ’Otoyol, özellikle verimli arazilerden geçiriliyor’ diye konuştu.

Cumhuriyet Ege



Yapımı için büyük propaganda yürütülen İzmir-İstanbul otobanı için Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sözak, ‘Milli ekonomi kayba uğrayacak’ dedi. Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Altın da ’Otoyol, özellikle verimli arazilerden geçiriliyor’ diye konuştu.

İzmir-Bursa-İstanbul Otoyolu’nun yapımında binlerce dönüm tarım arazisinin yok olacağı vurgulanıyor. Yaklaşık 6.5 saat olan İstanbul-İzmir karayolunun proje tamamlandığında 3.5 saate inmesi planlanırken, binlerce dekarlık tarım alanları da yola kurban verilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl 9 Nisan’da çıktığı otoyolun yapım ihalesini, yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle 22 yıl 4 aylığına Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Ortak Girişimi kazanmıştı. Karayolları İzmir 2. Bölge Müdürü Erol Altun, yolun yapımına önümüzdeki günlerde başlanacağını bildirmişti.

Ancak meslek örgütü temsilcileri, otoyolun geniş tarım arazilerine zarar vereceğini düşünüyor. Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözak, konuyla ilgili toplantılar yapıldığını, kentteki birkaç köyde çalışmalar gerçekleştirildiğini duyduklarını söyledi. Sözak, “Bölgemizde ölçümler yapılıyor. Yapılan ölçümler sonucunda tarım arazilerinde kayıplar oluşacak. Ülke olarak toprağın değerini bilmiyoruz. En verimli arazilerimizi betonlaştırıyoruz. Sonra da dağlarda arazi arıyoruz. Zaten ekonomik şartlar nedeniyle tarım yapmak zorlaştı. Türk çiftçisi son 5 yıldır tarımdan para kazanamıyor. Güç şartlarda tarım yapılırken otoyolun geçtiği bölgede milli ekonomi kayba uğrayacak” diye konuştu.

ZARAR TARTIŞILMALI

Bursa-Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Cevdet Altın da, otoyolun tarıma vereceği zararların tartışılması gerektiğini belirtti. Altın, “Otoyol projesi, bilhassa verimli tarım arazilerinden geçirilmiş bir görünüm arz ediyor. Daha önceleri Orhangazi sırtlarından geçiş projesi kamuoyuna tanıtılan otoyol, mevcut haliyle İznik Gölü havzasından geçecek. Bu durumda ilçenin önemli tarım arazileri büyük zarar görecek. Mevcut projeyle ilçemiz sınırlarında 615 dekar orman arazisi, bin 115 dekar zeytinlik, 910 dekar da farklı ürün yetiştirilen tarım arazisi olmak üzere toplamda 2 bin 640 dekar tarım alanı kamulaştırılmıştır. Buna ek olarak otoyol çevresindeki en az 4 bin dekarlık bir tarım arazisi de çıkan egzoz gazları ve atıklardan doğrudan etkilenecektir” diye konuştu.

Konunun sümen altı edilmeyecek kadar büyük önem taşıdığını vurgulayan Altın, dünyanın ekolojik tarıma döndüğü dönemde ülke tarım arazilerinin yok pahasına elden çıkarıldığını söyledi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın da, İzmir – İstanbul Otoyolu üzerinde birinci sınıf tarım arazileri bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu araziler tahrip olacak. Ankara-İstanbul Otoyolu'nda olduğu gibi getirdiği cazibeyle birlikte tarım alanları kısa zamanda elden çıkacak. Süreci takip ediyoruz. İşlemin başlamasıyla birlikte sürece hukuku yönden de dahil olacağız” dedi.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarimdan-yol-geciyor_79591.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!