Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarkan'dan Allianoi'ye Destek

Facebook’taki ‘Tarkan Online’ adlı sayfasında Allianoi’ye ait on fotoğrafı ‘Allianoi Yok Olmasın’ başlığı altında yayınlayan Mega Star Tarkan, antik kent için, “Doğa Derneği ile birlikte gittiğimiz gezilerimizin ilk durağı olan Allianoi’yi ilk gördüğümde çok heyecanlandım ve etkilendim. Hatta ‘Uyan’ adlı şarkımı yazmama ilham kaynağı olan yer

Radikal Gazetesi
Tarkan'dan Allianoi'ye Destek

İzmir’in Begrama İlçesi’nde bulunan ve dünyanın bilinen en eski sağlık yurtlarından biri olan Allianoi’de, İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun son kararı doğrultusunda çalışmalar sürerken, antik kentin sular altında kalmaması için çeşitli destek mesajları geliyor. Son olarak Türkiye’nin Mega Star’ı Tarkan’dan destek geldi. Facebook’taki ‘Tarkan Online’ adlı sayfasında Allianoi’ye ait on fotoğrafı ‘Allianoi Yok Olmasın’ başlığı altında yayınlayan Mega Star Tarkan, antik kent için, “Doğa Derneği ile birlikte gittiğimiz gezilerimizin ilk durağı olan Allianoi’yi ilk gördüğümde çok heyecanlandım ve etkilendim. Hatta ‘Uyan’ adlı şarkımı yazmama ilham kaynağı olan yer Allianoi’dir” mesajını bıraktı. Allianoi fotoğraflarına yüzlerce Tarkan hayranından mesaj yağdı.

Başbakan'a mektup 

Öte yandan Uluslararası Anıtlar ve Siteler Konseyi (ICOMOS) ve Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları (EUROPA NOSTRA) da Başbakanlık ve Türkiye Cumhuriyeti’ne, Allianoi’nin sular altında bırakılmaması için mektup gönderdi. ICOMOS Başkanı Prof. Michael Petzet, Avrupa Arkeologlar Birliği Genel Sekreteri Dr. Predrag Novakovic ve Europa Nostra İcra Kurulu Başkanı Dr. Andrea H. Scuhler imzasıyla, hükümete gönderilen yazıda Allianoi için sürdürülen direnişin desteklendiği, İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, DSİ’nin önerisini kabul etmesini kınadıkları dile getirildi.

Mektupta, “Allianoi, sıradışı kültürel ve tarihi önem taşıyan yerel topluluklar, Türkler, Avrupa vatandaşları ve dünyanın tümünün paylaştığı bir kültürel miras alanıdır. Bu bölgeyi günümüz ve gelecek nesilleri için koruma sorumluluğu da aynı şekilde paylaşılmalıdır. Bölge Kurulu bu karar ile bir yıl önce Türkiye Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulan bilimsel heyetin önerilerini göz önünde bulundurmamıştır. Bu öneriler bölgenin muhtemel su baskınından önce gerçekleştirilebilecek bir dizi alternatif koruma tedbirini içermekteydi. Örneğin, alanın çevresine toprak bir duvar inşa edilerek korunması veya arkeolojik sitin en önemli strüktürlerinin başka bir yere taşınması önerilmişti. Bu koruma tedbirlerinin uygulanması için halen zaman olduğuna inanıyoruz” görüşlerine yer verildi.

Europa Nostra Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Silier tarafından Başbakanlığa gönderilen mektupta ise Allianoi’deki gelişmelerin on yıldır Europa Nostra tarafından izlendiği, “Allianoi antik hamam kalıntılarının, uluslararası koruma standartlarına, Türkiye’nin altında imzası bulunan uluslararası anlaşmalara ve mevzuata, bu konudaki iç yargı kararlarına, tarihi mirasın korunmasına duyarlı sivil toplum kuruluşları ve uzmanların görüşlerine, Türkiye’nin uzun dönemli çıkarlarına, tümüyle aykırı bir biçimde, alan su altında bırakılırken kullanılacak malzemeye ilişkin küçük bir değişiklik yapılıp ilgili yargı kararlarının etrafından dolaşılarak yok edilmeye hazırlanıldığını, derin bir endişe ile öğrenmiş bulunmaktayız. Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu dünya ve Avrupa çapında örgütlü meslek kuruluşları ile birlikte bilgilendirme kampanyaları yürüttüğü bu alanın, bilim dışı bir oldu- bitti ile geri dönülmez bir biçimde zarara uğratılmasına karşıdır. Başbakanlığın bu vahim gelişmeye el koyarak, Türkiye’de olduğu kadar, dünyada ve özellikle Avrupa’da önemli tepkilere yol açacak tahrip sürecini durdurmasını diliyoruz” denildi.

ETİKETLER: arkeoloji koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/tarkandan-allianoiye-destek_82334.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!