Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

İstanbul Kadar Güzel

''Tasarımların Ticarileştirilmesi Önemli''

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 5. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması ödül töreninde Türk mobilya sektörünün geçen yıl ihracatta 1,6 milyar dolarlık paya sahip bulunduğunu, bunun ise Türkiye'nin toplam ihracatı içinde yeterli bir pay olmadığını kaydetti.

yapi.com.tr / AA
''Tasarımların Ticarileştirilmesi Önemli''

Foto: AA

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 5. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması ödül töreninde Türk mobilya sektörünün geçen yıl ihracatta 1,6 milyar dolarlık paya sahip bulunduğunu, bunun ise Türkiye'nin toplam ihracatı içinde yeterli bir pay olmadığını kaydetti.

Dünyanın 22. büyük mobilya ihracatçısı olmanın da Türkiye'nin bulunduğu büyüklüğe yakışmadığını ifade eden Çağlayan, bugün Türkiye'nin satın alma paritesine göre 16'ıncı, Avrupa'nın ise 6'ıncı büyük ekonomisi olduğunu ifade etti.

Çağlayan, bütün sektörlerin ekonomik büyüklüklerinin, Türkiye'nin dünya ve Avrupa ekonomisindeki büyüklüklerine eşdeğer olması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin bundan önce dünya ekonomisinde bulunduğu nokta ile almış olduğu payın bugünden çok farklı bir durumda olduğunu anlattı.

Çağlayan, Türkiye'nin ihracat yapısında ciddi manada değişikliğe gidilmesi gerektiğine işaret ederek, bugün ABD'nin mobilya ithalatının 35 milyar dolar, Almanya'nın 12,5 milyar dolar olduğunu, ancak Türkiye'nin dünyanın tamamına mobilya sektöründe 1,6 milyar dolarlık ihracat yaptığını anlattı.

''Allah aşkına icat çıkartın başımıza...''

Geçen yıl Türkiye'nin yaptığı 135 milyar dolarlık ihracatın çok önemli olduğuna değinen Çağlayan, geçen yıl yapılan ihracatının ortalama kilogramı 1,23 dolar olduğunu, bu rakamın Japonya'da 3,65 dolar, Almanya'da 3,40 dolar seviyelerinde bulunduğunu, artık Türkiye'nin ürün hamallığı yapmaya son vereceğini, Türkiye'nin ihracat ürünlerine tasarım ve katma değer katacağını dile getirdi.

Bakan Çağlayan, ''İsim vermeyeyim, dünyanın çok dev firmalarından birini biliyorsunuz, 4 harfli. İsim verirse reklam olur diye söylemiyorum. Bu firmanın ürünleri kapış kapış gidiyor. Bu firmanın ürünleri kapış kapış satılırken, burada pazarlama ve inovasyonu, tasarımı işin içine katıyor. Ben biliyorum ki bizim Türk ürünleri o firmanın satmış olduğu ürünlerden 100 kat daha kalitelidir. Kalite elbette olmak zorunda. ama işin içine tasarımı, markayı katacağız'' diye konuştu.

Her yıl yapılan Mobilya Tasarım Yarışmalarına ilginin arttığını dile getiren Çağlayan, yurt dışına 10 aylığına üniversiteyi bitirmiş üç kişi göndereceklerini, bunların dünyanın çok önemli tasarım merkezlerinde çalışmalar yapacağını söyledi. Çağlayan, tasarımları yapmaktan ziyade bu tasarımların ticarileştirilmesinin önemli olduğunu dile getirerek, bu çerçevede olması gereken şeyin bu tasarımların ticarileştirilmesi olduğunu, bu tasarımları yapan gençlerle firma sahiplerini bir araya getirmenin önemli olduğunu ve kendilerinin de bunu sağladıklarını anlattı.

Mobilya sektöründe gerek yurt içi gerekse yurt dışı çalışmalarını çok daha fazla geliştireceklerini ifade eden Çağlayan, ''Bu işin yolu tasarımdan, yüksek teknolojiden ve yüksek katma değerden geçiyor. Onun için de herkesin yaptığını değil, hiç kimsenin yapmadıklarını yapacağız. Bugünün çocukları bizden daha şanslı. Biz geçmişte, büyüklerimiz tarafından sürekli azarlanırdık, bizim büyüklerimiz 'git başımızdan, icat çıkarma, otur oturduğun yerde' derdi. Çocuklar ben size yalvarıyorum. Allah aşkına icat çıkartın başımıza. Bizim için devamlı icat çıkartın. Bizim çünkü icada ihtiyacımız var'' diye konuştu.

Tasarım yarışmasına 808 başvuru oldu

 Bu arada başarılı tasarımcılarla üretici firmaları buluşturup yurt dışına ihraç edebilir niteliklerde ürünlerin ortaya çıkarılmasına ön ayak olmak amacı taşıyan ''5. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması''na 808 başvuru oldu.

Türkiye'de tasarım alanında katılımı en yüksek olarak bilinen ve ''Ev'', ''Ofis'' ve ''Mutfak-banyo'' mobilyaları olmak üzere 3 ana kategoride düzenlenen yarışmada 808 tasarımın 65'i ikinci aşamaya kaldı. Bu 65 tasarımdan 21'i toplam 74 bin liralık ödülün sahibi oldu.

Ödüle değer görülen tasarımcılar ödüllerini Bakan Çağlayan'ın elinden aldı.

Ödül töreni ardından gazetecilerin yeni teşvik sistemine ilişkin sorularını yanıtlayan Çağlayan, yeni teşvik sisteminin sunulduğu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sunumu sonuna kadar dinlediğini ve kendi görüşlerini aktardığını belirtti.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/tasarimlarin-ticarilestirilmesi-onemli_91012.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!